Ahad, 18 Ogos 2013

Sambal Telur Pecah...



Kali ni nak titipkan menu tengahari tadi... Masak mudah-mudah saja hari ni sebab takda sapa kat rumah... Saya sorang ja nak makan... Bonda pi kenduri kat Kepala Batas dengan Ngah, Pak Lang & Teh Pat... Lepas tu nak pi rumah Ndak pulak kat Permatang Manggis... Yusof pi sekolah... Abangku pun takda kat rumah... Ishak ja yang ada... So, bila I sorang ja nak menjamu selera, masak yang mudah dan ringkas sahaja la... So, menu hari ni adalah ~Sambal Telur Pecah~... Ok, bahan-bahannya kat bawah ni yer....


Bahan-bahannya :

3 biji telur ayam
*7 tangkai cili kering
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Hirisan bawang besar
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Bahan tumis :

1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)


Cara penyediaannya :

Kisar bahan bertanda * dan ketepikan...

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga kekuningan... Masukkan bahan kisar tadi... Masukkan air asam jawa, garam dan gula... Masak semua bahan sehingga pecah minyak... Setelah itu, masukkan air dan biar hingga mendidih... Pecahkan telur di dalam sambal sebiji demi sebiji... Biarkan telur mengeras di dalam kuah sambal... Setelah telur masak, pastikan sambal cukup rasanya... Masukkan hirisan bawang besar dan kacau... Setelah bawang layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan...

Jumaat, 9 Ogos 2013

Kuih Raya Eidilfitri... Homemade Almond Rocher...



Ni la kuih-muih yang dihidangkan semasa Eidilfitri 1434 H baru-baru ni... Kebanyakannya saya tunjuk ja... ada jugak daripada adik ipar saya... ada jugak yang Kak Own tolong buatkan...hehe... yang saya buat cuma dua ja... Kek dan Almond Rocher... Almaklum saja la, saya demam sebelum raya baru-baru ni... Jadi, redha dan syukur saja la dengan rezeki yang ada ni ya... Alhadulillah...


Ni satu-satunya biskut raya yang sempat saya buat semasa cuti ari tu... Resepinya saya intai kat Dapur Ummi... Cuma hiasannya saya letak taburan coklat aneka warna... Nak titipkan resepinya kat sini pulak ye Kak Kin...



Almond Rocher

sumber inspirasi  : 
http://www.dapur-ummi.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 kg badam yang dicincang panjang
1/4 bar dark compound
1/4 bar milk compound
Coklat aneka warna secukupnya
Paper cup secukupnya


** 1 bar dark/milk compound tu 1 kg dan memang ada 4 bahagian... So, just patahkan 1 bahagian sahaja untuk dicairkan...
**badam yang saya gunakan tu 500 gram sebungkus... So, kalau nak buat 1 kg kena la beli 2 bungkus...


Cara-caranya :


Badam diletakkan di dalam loyang dan dibakar sehingga keperangan... Biarkan badam sejuk.... 

Dark compound dan milk compound dimasak secara double boiled sehingga cair.... Biarkan seketika sehingga sejuk....
Masukkan coklat yang telah dicairkan ke dalam bekas bersama-sama badam...Gaul rata...
Masukkan pula ke dalam paper cup dan hiaskan dengan taburan coklat aneka warna... Setelah siap letakkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit... Dah beku coklat, bolehlah dikeluarkan dari peti ais dan disimpan ke dalam bekas...





Selasa, 6 Ogos 2013

Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Menu ni mengingatkan saya time duduk dengan Ndak kat Permatang Manggis dolu-dolu... Ndak selalu buat masak lemak pucuk dan digandingkan dengan udang... Tapi saya tukar sikit la..... Saya tak masukkan udang...tapi saya masukkan telur... Ok, resepinya kat bawah ni...


Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Bahan-bahannya :

1/2 biji kelapa (ambil santannya~asingkan santan pekat dan cair)
Pucuk secukupnya (dipotong kecil dan rendamkan)
3 biji telur
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai cili kering (dipotong)
Garam secukup rasa




Cara-caranya :

Pucuk direndam seketika hingga kembang.... toskan.... ketepikan...
Santan diperah...Asingkan pati santan dan santan cair.... Masukkan santan cair ke dalam periuk dan masakkan... Masukkan bawang merah yang telah dihiris... Masak seketika... Masukkan telur dan biar hingga masak... Setelah telur masak, masukkan pucuk yang telah ditos tadi... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan cili kering yang telah dipotong... Masak hingga mendidih... Sambil tu kacau jangan sampai pecah minyak... Masukkan pati santan dan masakkan seketika... 

Isnin, 5 Ogos 2013

Ayam Masak Merah

Baru-baru ni Pak bagi sebungkus nasi tomato dengan lauk ayam masak merah...sebab tu la menu kali ni Ayam Masak Merah ni... Tapi, saya tak la rajin nak buat nasi tomato...heheh... Makan dengan nasi putih pun ok jugak la....


Ayam Masak Merah
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam (dibersihkan dan digaulkan garam dan kunyit)
2 sudu besar santan/susu
2 sudu besar kacang tanah (disangai dan ditumbuk)
daun sup (dipotong)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Bahan A (dikisar) :
8-9 tangkai cili kering
1 biji tomato
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai

Bahan B :
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit halia (dihiris)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga


Cara-caranya :

Bahan-bahan A dimasukkan ke dalam blender dan dikisar sehingga halus.... ketepikan...
Ayam digoreng sehingga masak.... ketepikan....
Tumiskan bahan-bahan C sehingga wangi....
Masukkan bahan A yang telah dikisar.... Masak hingga pecah minyak...
Masukkan garam dan gula secukup rasa....
Masukkan santan atau susu....
Masukkan kacang yang telah ditumbuk/kisar... Kacaukan...
Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacaukan....
Masukkan daun sup...... Kacaukan...
Siap untuk dihidang....

Ahad, 4 Ogos 2013

Roti Telur

Menu petang kelmarin ~Roti Telur~ Saya buat 1 bungkus roti Gardenia... Banyak tak? Cukup la untuk makan kat umah dan hantar kat umah Ngah Dah, Pak Lang Din dan Teh Pat... Masak yang mudah-mudah saja walaupun sekarang ni dah mula cuti... Ingatkan cuti ni nak masak grand la sikit tapi.... virus M sudah mari la... so, menu ni saja la ye...


Roti Telur
resepi : rodzita


Bahan-bahannya :

1 bungkus roti Gardenia (dipotong dua)
9 biji telur ayam (dipukul)
garam secukup rasa
sedikit marjerin/minyak


Cara-caranya :

Roti Gardenia dipotong dua... nak potong empat pun boleh...ikut sukahati.... ketepikan...
Pecahkan telur dan masukkan garam secukup rasa...
Pukul telur bersama-sama garam....
Panaskan non stick pan dan letakkan sedikit marjerin atau boleh juga gunakan minyak...
Celupkan roti ke dalam telur dan letakkan di atas non stick pan... Masak hingga garing... Alihkan roti dan masak lagi hingga garing... Ulangi hingga habis semua roti...
Angkat dan hidangkan bersama sos dan mayonis...

Khamis, 1 Ogos 2013

Ayam Panggang




Ayam Panggang
resepi : rodzita



Bahan-bahannya :

1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan)
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
1 sudu teh jintan manis*
1 inci halia*
1 batang serai*
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit



Cara penyediaannya :

Tumbuk/kisar semua bahan bertanda *
Letakkan ayam di dalam bekas....
Masukkan semua bahan yang ditumbuk...
Masukkan sedikit serbuk kunyit...
Masukkan garam secukup rasa....
Gaulkan semua bahan sehingga rata....
Perapkan ayam dengan bahan-bahan yang digaulkan tadi...
Bakar ayam sehingga masak...
Hidangkan bersama air asam...

**resepi air asam kat SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...