Bahan-bahannya :
resepi : rodzita
resepi : rodzita
Hati ayam (dipotong dan dibersihkan)
3 biji kentang (dipotong)
3 biji kentang (dipotong)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit kicap
Minyak secukupnya
1 labu bawang besar (dihiris)
Hirisan cili merah
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
Sedikit lada hitam
Sedikit jintan manis
3 ulas bawang merah
Sedikit jintan manis
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-caranya :
Gaulkan hati ayam dengan garam dan serbuk kunyit...
Panaskan minyak di dalam kuali... Goreng hati ayam - tahap kegaringan boleh ikut citarasa masing-masing.... Angkat dan ketepikan....
Tumiskan bahan yang ditumbuk... Masukkan pula serbuk kunyit dan kicap.... Masukkan sedikit air.... Masukkan kentang yang telah dipotong.... Masak hingga empuk.... Biarkan hingga kuah pecah minyak.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan juga hati ayam yang telah digoreng tadi... Kacau rata... Last sekali, masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili merah... Kacau rata... Setelah bawang besar dan cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Panaskan minyak di dalam kuali... Goreng hati ayam - tahap kegaringan boleh ikut citarasa masing-masing.... Angkat dan ketepikan....
Tumiskan bahan yang ditumbuk... Masukkan pula serbuk kunyit dan kicap.... Masukkan sedikit air.... Masukkan kentang yang telah dipotong.... Masak hingga empuk.... Biarkan hingga kuah pecah minyak.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan juga hati ayam yang telah digoreng tadi... Kacau rata... Last sekali, masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili merah... Kacau rata... Setelah bawang besar dan cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan....