Bahan-bahannya :
Cendawan
Tepung beras
Tepung jagung
Telor (ambil putih sahaja)
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan untuk dibancuh :
1 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar serbuk kari
1 biji telur (ambil putih sahaja)
Garam secukup rasa
Sedikit air
Cara-caranya :
Cuci cendawan dan toskan.... Ketepikan seketika....
Campurkan semua bahan kecuali telur putih untuk dibancuh... Bancuh hingga sebati....
Masukkan cendawan yang telah ditos ke dalam bancuhan tepung... Gaul rata.... masukkan putih telur dan gaul rata bersama cendawan...
Panaskan minyak dalam kuali... Sambil tu campurkan tepung beras dan tepung jagung dengan sukatan 3:1.... tepung beras 3 sudu/cawan, tepung jagung 1sudu/cawan.... Kacau kedua-dua bahan tersebut supaya rata... Salutkan cendawan dengan tepung tersebut... Goreng dalam minyak yang telah panas... Apabila warna cendawan sudah kekuningan, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Campurkan semua bahan kecuali telur putih untuk dibancuh... Bancuh hingga sebati....
Masukkan cendawan yang telah ditos ke dalam bancuhan tepung... Gaul rata.... masukkan putih telur dan gaul rata bersama cendawan...
Panaskan minyak dalam kuali... Sambil tu campurkan tepung beras dan tepung jagung dengan sukatan 3:1.... tepung beras 3 sudu/cawan, tepung jagung 1sudu/cawan.... Kacau kedua-dua bahan tersebut supaya rata... Salutkan cendawan dengan tepung tersebut... Goreng dalam minyak yang telah panas... Apabila warna cendawan sudah kekuningan, bolehlah diangkat dan dihidangkan....