Rabu, 14 Mac 2012

Ketupat Sotong

Terkenang-kenang masa dulu-dulu menikmati ketupat sotong.... Dulu, mak saya memang dok masak ketupat sotong ni... tapi, bukanlah selalu.... Ngah Dah pun rajin jugak buat menu ni.... Tapi dah lama tak makan sebenarnya....

Baru-baru ni Long An and family sediakan menu ni untuk hidangan lauk pengantin.... hmmm... teringin la pulak... Kebetulan pula, adik ipar kepada adik saya datang ke rumah menghantar ikan dan sotong yang ayah depa bawa balik dari tempat kerja... Apa lagi?? saya tengok ada sotong, tercapailah hajat nak makan ketupat sotong nampaknya... Bagai pucuk dicita, ulam mendatang..... Alhamdulillah... 

Tapi, sebelum prepare bahan-bahan kenalah menuntut daripada mak saya dulu... Al-maklum sajalah.... saya ni tak pernah pun masak menu ni sebelum ni....


Ketupat Sotong
resepi : rodzita

Resipinya  :-

16 ekor sotong (sotong akan mengecut ~ seeloknya gunakan saiz sederhana / besar)
sedikit beras pulut (direndam terlebih dahulu)
1/2 biji kelapa (ambil santannya)
3 ulas bawang merah
1 inci halia
secubit garam
lidi secukupnya (dipotong tajam)


Cara membuatnya :-


saya masukkan kepala kat dalam badan sotong ... nak pastikan cukup pair masing2...
Bersihkan sotong... tulang takyah buang supaya sotong tak kecut apabila masak nanti.... pastikan kepala dan badan sotong mencukupi...

lidi ni saya potong panjang sangat....
Kelapa diperah.... ambil santan secukupnya....

Lidi dipotong tajam dihujungnya ~ untuk dicucuk pada sotong

Tangan Ummi pun nak  enterframe jugak kat sini
Masukkan beras pulut yang telah direndam ke dalam sotong. Jangan penuhkan sotong dengan beras sebab pulut tu akan kembang dan memenuhi sotong setelah masak nanti.... Masukkan kepala sotong ke badannya dan cucukkan dengan lidi tajam...

sungguh panjang lidi itu.... clear bila tengok pic ni...
Letakkan sotong dalam periuk/kuali.....

Masukkan ja semua bahan...lepas tu rebus....
Masukkan santan ke dalam periuk/kuali. Masukkan bawang dan halia yang telah dihiris ~ kalau rajin boleh tumbukkan bawang dan halia....Kemudian masukkan sedikit garam ~ jangan letak banyak garam sebab nak rebus santan tadi sampai kering, nanti masin pulak......

Setelah direbus sehingga kering santan tadi, bolehlah diangkat dan dihidangkan....... 

Mmm... sedapnya.... Yusof pun suka jugak....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan