Khamis, 3 Mei 2012

Solok Lada versi Ummi

Dah lama tak postkan entri kat blog ni.... Kebelakangan ni agak sibuk, so teratak resepi ni pun semakin sepi..... Hari ni sempat curi masa sekejap untuk menghadap PC ni.....Kebetulan sekarang ni tengah cuti semester... jadi sempat la masuk dapur....  Hari ni saya nak titipkan satu resepi yang saya masak baru-baru ni.... :::Solok Lada::: 

Actually, dah lama tak makan solok lada.... Dok tanya kat kedai yang jual nasi kerabu, takde la pulak dibuat solok lada ni.... Kebetulan semasa saya ke market pada hari Ahad baru-baru ni, ternampak cabai putih  yang digunakan untuk buat solok lada ~sebenarnya saya pun tak tau nama cili ni, bentuk macam cili besar tapi warna putih, orang Kedah panggil cili = cabai.... orang Kelate panggil cili = lada~... So, saya sebut kat sini cabai putih je la no..... Nak try buat solok sebab dulu (satu dekad lebih dah) masa saya study kat Kelate, saya pernah ikut junior  saya merangkap teman sebilik saya~Suziyani Mat Jusoh~ ke rumah dia di Ketereh... Mek dia buat solok lada.... Saya just try buat mengikut daya ingatan saya yang tak berapa dhobit ni..... ingat-ingat lupa.... Resepi yang saya gunakan adalah seperti kat bawah ni.... 



Solok Lada
resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

10 biji cabai putih
5-6 ekor ikan kembung @ sebarang ikan yang sesuai  (direbus ~ ambil isinya sahaja)
setengah biji kelapa parut
2 batang serai
3 ulas bawang merah
sedikit lada hitam
sebiji telur
garam secukup rasa

Cara membuatnya :


Cabai ni besor-besor la




Belah cabai dan buang bijinya... 








Tumbuk lada hitam, serai dan bawang merah....
Tumbuk juga isi ikan rebus dan kelapa parut...... 




Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan telur dan gaul sebati..... 



Kemudian bolehlah dimasukkan bahan-bahan tadi ke dalam cabai yang telah dibelah.... Susunkan ke dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak.... 








Dah siap boleh la dihidangkan....







Tiada ulasan:

Catat Ulasan