Sabtu, 13 Oktober 2012

Cucur Ikan... versi tambah jagung


Cucur ikan ni adalah menu sarapan pagi kelmarin... Bukannya apa, pagi kelmarin terbangun pagi awal sikit daripada kebiasaan... So, sempat la masuk dapur sat untuk bancuh tepung dibuat cucur.... Menu yang mudah ja sebab isi ikan rebus memang ada dalam stok fridge kat umah... jagung yang suami saya beli baru-baru ni pun ada 5 batang lagi... tapi saya gunakan 1 batang ja... Ok, resepinya :

Tepung gandum (saya gunakan 1/3 bungkus)
Isi ikan rebus (lebih kurang 6-7 ekor ikan temenung)
1 batang jagung (dihiris-ambil isi sahaja)
2 ulas bawang merah (dihiris)
Garam sesedap rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakannya :
Masukkan tepung gandum ke dalam bekas.... Masukkan pula isi ikan, jagung, bawang dan garam.... Kemudian masukkan pula air dan gaulkan semua bahan hingga rata... Jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik... Kemudian gorengkan dalam minyak sehingga garing... Angkat dan boleh dihidangkan... Boleh dimakan begitu saja atau dicicah dengan sos....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan