Rabu, 24 Julai 2013

Begedil Ikan Dengan Kangkung...

Begedil ikan ni adalah menu hujung minggu lepas... Baru nak publish hari ni... Nak buat macam mana...busy sikit kebelakangan ni...

Bahan yang saya gunakan sama jugak cuma saya masukkan kangkung sebagai ganti kepada daun sup... Ok, resepinya di bawah...


BEGEDIL IKAN DENGAN KANGKUNG
resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

       8 -10 ekor ikan temenung    (direbus dan ambil isinya sahaja)
       2 biji ubi kentang    ~ saiz besar...kalau kecil gunakan 3 biji (direbus dengan kulitnya)
       4 ulas bawang merah
       sedikit lada hitam
       sedikit jintan manis    (kalau suka...kalau tak suka takyah masukkan)
       sedikit kangkung (dihiris halus)
       garam secukup rasa
       1 biji telur
      

 Cara-caranya :

1. Kupas kulit ubi kentang yang telah direbus... kemudian lecekkan ubi tadi...... ketepikan...

2. Isi ikan ditumbuk....ataupun kisar jer dengan blender kering..... ketepikan...

3. Tumbuk lada hitam, jintan manis dan bawang merah hingga hancur.... kalau nak mudah, blend jer..... 

4. Kangkung pula dihiris halus.....

5. Semua bahan-bahan tadi dimasukkan ke dalam satu bekas..... Masukkan juga garam secukup rasa.... Gaulkan hingga rata...

6. Masukkan telur...... Gaulkan...

7. Bentukkan bahan-bahan yang digaul tadi menjadi bebola dan leperkan....

Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak...... Kalau boleh goreng dengan minyak yang banyak supaya tak perlu alihkan begedil ketika goreng.... taknak gunakan banyak minyak pun takpe jugak... ikut sukahati masing-masing la...

8. Setelah begedil masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.... Boleh dimakan bersama nasi atau dimakan begitu saja cicah dengan sos.....

**kalau taknak tumbuk bahan-bahan di atas, boleh juga gunakan blender kering untuk kisar...

***kalau nak tengok step by step boleh klik kat SINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan