Ahad, 9 Februari 2014

Menu Ketupat di Hujung Minggu




Kali ni just nak publish menu famili kami time cuti hujung minggu kelmarin... Saya cuma terlibat untuk sesi anyam ketupat dan isi beras kat dalam kelongsong ketupat... Tu pun secara beramai-ramai... Mak Teh, Long An, Aiman, Amer, Mak Lang, Ngah Yah, Najwa semua ada... Sesi merebus dan menyediakan kuah hanya bonda dan bonda-bonda saudara saja yang terlibat...

Terkenang kat Tok Wan Aq bila makan sebab Wan suka makan ketupat ni... Famili kami biasanya hidangkan ketupat palas ja time raya... Wan kalau nak makan ketupat ni kena pi Kuar Jawa la...

Dah lama tak makan, sedap pulak... dengan rasa kuah yang agak pedas tu... mmm... Alhamdulillah...

Sabtu, 8 Februari 2014

Masak Lada Siput Kedaya

Siput kedaya ni hasil carian suami kat sungai time memukat ikan kelmarin... suami saya dah kopek ambik isi siap-siap... Saya just masak ja... Cuma kena masak lama sikit sebab isinya agak liat....


Bahan-bahannya :

Siput kedaya (kopek ambil isinya dan bersihkan)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Sedikit jintan manis
1 batang serai (diketuk)
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
1 labu bawang besar
Hirisan cili kering (cili merah abis stok)
Garam secukup rasa


Cara-caranya :

Tumbuk jintan manis, lada hitam, bawang merah dan bawang putih sehingga halus...

Panaskan minyak di dalam kuali... Tumiskan bahan yang ditumbuk... Masukkan serai yang diketuk.... Masukkan pula serbuk kunyit.... Kacau... Biar hingga bahan tumis garing... 

Dah siap kopek...

Masukkan isi siput kedaya... Masak hingga kering air dan saya biarkan hingga siput masak.... Masukkan garam secukup rasa... Last sekali, masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili... Kacau rata... Setelah bawang besar dan cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan....