Sabtu, 8 Februari 2014

Masak Lada Siput Kedaya

Siput kedaya ni hasil carian suami kat sungai time memukat ikan kelmarin... suami saya dah kopek ambik isi siap-siap... Saya just masak ja... Cuma kena masak lama sikit sebab isinya agak liat....


Bahan-bahannya :

Siput kedaya (kopek ambil isinya dan bersihkan)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Sedikit jintan manis
1 batang serai (diketuk)
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
1 labu bawang besar
Hirisan cili kering (cili merah abis stok)
Garam secukup rasa


Cara-caranya :

Tumbuk jintan manis, lada hitam, bawang merah dan bawang putih sehingga halus...

Panaskan minyak di dalam kuali... Tumiskan bahan yang ditumbuk... Masukkan serai yang diketuk.... Masukkan pula serbuk kunyit.... Kacau... Biar hingga bahan tumis garing... 

Dah siap kopek...

Masukkan isi siput kedaya... Masak hingga kering air dan saya biarkan hingga siput masak.... Masukkan garam secukup rasa... Last sekali, masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili... Kacau rata... Setelah bawang besar dan cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan