Jumaat, 10 April 2015

Masak Lemak Pucuk Mengkudu



Pucuk mengkudu (dihiris)
1 biji kelapa (perah santannya-asingkan yang pekat dan cair)
5 ulas bawang merah (dihiris)
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit udang (buang kepala dan ekor-bersihkan)
1 biji cili merah (dimayang)
1 labu bawang besar (dihiris)
Garam secukup rasa

Cara penyediaannya pula :

Celurkan pucuk mengkudu yang telah dihiris dan ketepikan...

Masukkan santan cair ke dalam periuk... Masukkan bawang merah yang telah dihiris dan  serbuk kunyit.... Rebuskan hingga mendidih..... 

Masukkan pula pucuk mengkudu yang telah dicelur tadi bersama udang... Biarkan hingga kuah agak mendidih dan pastikan udang masak.... Masukkan garam secukup rasa.... 

Masukkan pula santan pekat dan perlahankan api untuk elakkan kuah pecah minyak... Masukkan cili merah yang telah dimayang dan hirisan bawang besar..... Biarkan di atas api perlahan seketika..... Dah masak boleh la dihidangkan......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan