Ahad, 20 November 2016

Jejari Coklat

Hari ni Yusof ada jamuan akhir tahun kat sekolah... Memandangkan stok coklat masih ada, so malam tadi saya sediakan jejari coklat...  nak buat almond rocher, badam dah habis stok... Takda badam, kita tukar roti ja la... 10 keping roti gardenia dapat 1 container plus yang tinggal untuk makan kat umah jugak...


Bahan-bahan :

10 keping roti gardenia (dipotong kecil)
250 gm dark compound + milk compound
Coklat aneka warna secukupnya


Cara-caranya :


Potong roti kecil-kecil. Sekeping roti, saya potong 12. Roti yang dah dipotong diletakkan di dalam loyang dan dibakar sehingga keperangan... Biarkan roti sejuk.... 

Dark compound dan milk compound dimasak secara double boiled sehingga cair.... Biarkan seketika sehingga sejuk....
Masukkan coklat yang telah dicairkan ke dalam bekas bersama-sama roti... Gaul rata...
Letakkkan roti yang telah bersalut coklat satu persatu dalam bekas atau loyang dan hiaskan dengan taburan coklat aneka warna... Setelah siap letakkan ke dalam peti sejuk sehingga coklat beku, bolehlah dikeluarkan dari peti ais dan dimasukkan ke dalam bekas...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan