Selasa, 21 Februari 2012

Sup Kulit Kerbau

 

Sup Kulit Kerbau
resepi : rodzita

Petang Jumaat baru-baru ni, saya try satu resepi yang saya sendiri pun tak pernah masak dan tak pernah makan ~ Sup Kulit Kerbau... 

Sebelum ni memang pernah dengar ada orang makan kulit kerbau ni...tapi tak tau la macam mana depa buat...  

Actually, kulit kerbau ni telah diproses oleh suami saya..... Kebetulan hari tu kenduri kat umah Pak Lang Din sembelih anak kerbau..... jadi, kulit tu telah diproses dan disalai.....



kulit yang dah siap disalai...


Resepinya :

Kulit kerbau (dipotong dan direbus hingga lembut)
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
kulit kayu manis*
bunga lawang*
lada hitam*
bunga cengkih*
buah pelaga*
ubi kentang (potong ikut citarasa sendiri)
air secukupnya
garam secukup rasa
sedikit daun sup
1 labu bawang besar (dihiris besar)
sedikit minyak untuk menumis
 
 
  
Cara membuatnya :

Potongkan kulit mengikut citarasa masing-masing.... Rebuskan hingga lembut dan toskan airnya.....(buang air garam dulu....suami saya rendam kulit dengan garam...)

Nak buat sup pulak..... macam biasa, tumbuk atau blend je bawang merah, bawang putih dan halia..... Sambil-sambil tu panaskan periuk dan masukkan minyak...... Dah panas minyak....tumiskan bahan-bahan yang bertanda * sampai naik bau........ Lepas tu masukkan airsecukupnya, ubi kentang, garam secukup rasa.....

Apabila ubi hampir empuk, masukkan kulit yang telah ditoskan tadi.... Rebus lagi hingga ubi empuk... 

Masukkan daun sup dan bawang besar..... dan yang penting, rasa dulu garamnya sebelum dimatikan api..... Dah masak boleh la dihidangkan.....

walaupun lighting pic ni tak cantik, tapi nak tayang jugak kat sini....:)

Gini la rupa yang dah siap dimasak....

Mmm.... mula-mula dengar kulit kerbau macam tak lalu nak makan.... tapi bila dah dimasak dan di...try ~ memang sedap..... Macam perut lembu la lebih kurang rasanya..... Yusof pun pulun jugak..... tak sempat jadik sup pun dah dimakannya......  

Actually, saya hidang sup ni bersama dengan mee sanggul yang dicelur tapi takdan nak snap pic mee..... baru ja hidang dah sold out.....so, tayang pic sup je la kat sini.....

Memang licin la sup ni sampai suami saya pun tak sempat rasa.... Habis dikendurikan famili saya ~ Pak Lang, Pak Teh, Mak Teh, Ba 'Un, Aiman, Pak, Tikah.... Kebetulan petang Jumaat baru ni memang ramai yang ada kat umah..... 

Bukannya tak nak kasi suami makan tapi memandangkan suami keja petang.... so, tak balik umah la malam tu... Takkan la nak simpan sup ni sampai hari Sabtu..... Takpe abang....kulit kerbau tu ada lagi kat dalam fridge...lain kali kita masak lagi....

 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan