Isnin, 7 Mei 2012

Paceri Gajus

Mmm... gajus lagi... Kebetulan gajus masih ada, maka macam-macam resepi yang disusun untuk menjadikannya sebagai satu menu untuk dihidangkan.... Samada nak dibuat kerabu siam atau paceri.... Tapi nampaknya..... paceri yang menjadi pilihan hati....





Paceri Gajus
resepi : rodzita


Gajus secukupnya (dipotong mengikut citarasa masing-masing)
2 bungkus rempah kari daging
1 biji kelapa (ambil santannya)
Sedikit udang kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :



Buah gajus yang dah dipotong....
Ni aje yang sempat snap...



Firstly, serbuk kari digoreng tanpa minyak sehingga naik aromanya.... Lepas tu, masukkan serbuk kari yang dah digoreng tadi ke dalam bekas dan masukkan air suam..... Sambil-sambil tu, tumbuk halia, bawang merah dan bawang putih ~ bahagikan dua bahagian (sebahagian dijadikan bahan tumis dan sebahagian lagi dimasukkan ke dalam bancuhan serbuk kari tadi) Tumbukkan udang kering dan masukkan juga ke dalam bancuhan serbuk kari tadi....


Panaskan minyak... kemudian tumiskan bahan yang ditumbuk tadi bersama dengan kulit kayu manis, dan bunga lawang.... Dah naik baunya, masukkan bancuhan serbuk kari tadi..... Masukkan kerisik..... Masak hingga pecah minyak.... Jangan lupa masukkan garam dan gula secukup rasa..... Masukkan santan dan masak hingga mendidih....Masukkan buah gajus dan rebus lagi sehingga masak..... Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan....

4 ulasan:

  1. salam kenal
    kenapa serbuk kari tu kena sangai dulu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam perkenalan...

      mengikut resepi keluarga saya - bila nak buat paceri ni serbuk kari disangai seketika sehingga keperangan sedikit... ada sesetengah resepi yang saya baca, tak perlu sangai... tapi, saya dah biasa gunakan resepi ni...

      serbuk kari tu disangai untuk membangkitkan aromanya... bagi wangi sikit... tapi jangan la sangai lama sangat... nanti bertukar warna hitam pula...

      terima kasih kerana bertanya... selamat mencuba...

      Padam
  2. Buah gajus tu hanya cuci sahaja?

    BalasPadam