Isnin, 24 September 2012

Udang Goreng Dua Rasa.... Sos + Kicap....

Udang Goreng Dua Rasa
resepi : rodzita




Bahan-bahan :
1/2 kg udang
Garam dan kunyit
Sos cili
Kicap
Bawang merah
Bawang putih
Daun bawang (dipotong)
Cili besar ( dihiris)
Sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak


Cara penyediaannya :
1.  Bersihkan udang. Gaulkan dengan garam dan kunyit.
2.  Panaskan kuali... Masukkan minyak... Apabila minyak panas, gorengkan udang seketika.... Angkat dan ketepikan.....
3.  Dengan kuali yang sama... tumiskan bawang merah dan bawang putih.... 
4.  Masukkan sos cili dan kicap...
5.  Maukkan sedikit air - kalau nak lebih kuah, masukkan air banyak sikit....
6.  Dah mendidih kuah... Masukkan udang.... 
7.   Masukkan garam secukup rasa.....
8.   Masukkan daun bawang dan hirisan cili besar.... Kacau rata....
9.   Dah masak.... bolehlah diangkat dan dihidangkan....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan