Khamis, 1 November 2012

Sambal Sotong vs Sotong Masak Kicap

Hari ni nak titipkan resepi sambal sotong..... Actually, sotong ni mak saya beli sekor ja.... sotong aghuih (ikut slang utara).... Sotong ni tebal isinya, tapi rangup... Tak la rangup macam keropok tapi isinya tak lembut macam sotong biasa ni la... Besaq jugak sotongnya, hampir sekilo jugak berat sotong ni rasanya... Sekor saja pun dah RM 11/= harganya.... Lama sangat dah tak masak sambal sotong ni... So, hari ni dapatlah merealisasikan keinginan untuk makan sambal sotong.... tapi kesian pulak kat Yusof kot-kot takleh makan pedas-pedas ni... tu yang buat dua menu untuk sotong ni.... sambal sotong dan juga sotong masak kicap untuk Yusof.... bukan Yusof ja yang makan masak kicap.... Ummi pun tumpang sekaki la... hehe

Resepi untuk sambal sotong :

Sotong (disiang-kelarkan dan bersihkan)
7-8 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
asam keping
1 biji tomato (potong dadu)
Gula batu
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan tumis :
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara menyediakannya :

Blendkan cili kering, bawang merah, bawang putih dan bawang besar.... Panaskan minyak dalam kuali.... Tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.... Masukkan bahan yang diblend tadi... Masukkan juga asam keping.... Biarkan di atas api... Asam yang saya masukkan tu kecik ja jadi kurang masam sikit rasanya.... so, saya masukkan juga buah tomato yang dipotong didadu.... Haa... baru  la ok.... Kemudian saya masukkan garam dan gula batu... selalunya saya gunakan gula pasir ja... tapi dah ada gula batu kat fridge tu, saya masukkan saja..... Biasanya untuk masakan berasaskan daging diletakkan gula batu.... tujuannya untuk melembutkan daging.... Masukkan sotong dan kacau.... Sotong ni kena masukkan awal sikit sebab isinya tebal.... Sebelum cili garing, saya dah masukkan.... Masak hingga sotong masak dan cili juga garing/masak.... kemudian kalau nak sambal yang berkuah, boleh tambahkan air dan masakkan sekejap hingga mendidih kuahnya.... Sebelum diangkat, rasakan dulu masam, masin dan manisnya.... Kalau tak cukup bolehlah ditambah.... Dah siap bolehlah dihidangkan....

Ni la sambal sotong aghuih...

*********************************************************************************
Ni pulak sotong masak kicap special untuk Yusof....


Resepinya :
Sotong (saya ambil sedikit daripada yang dibuat sambal tadi)
Kicap secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
1 biji cili merah (dihiris)
Minyak untuk menumis

Bahan tumis :
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah(dihiris)

Cara penyediaannya :
Panaskan minyak dalam kuali.... Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.... Masukkan serbuk kuniyt, kicap dan sos tiram.... Kacaukan.... Masukkan pula sotong dan kacaukan.... Biasanya apabila dimasukkan sotong akan keluar airnya... tapi, kalau nak lebih kuah bolehlah dimasukkan sedikit air.... Masukkan garam secukup rasa dan kacau hingga sebati rasanya dalam masakan... Sebelum ditutp api, masukkan bawang besar dan cili merah... Kacaukan... Dah siap bolehlah diangkat dan dihidangkan....

2 ulasan:

  1. Bestla sambal2 resepi dalam ni. Memang nampak meletop! Saya nak refer resepi ni nanti bila nak buat sambal. Sambal sotong kicap memang saya tak pernah buat ;D kat kedai pon jarang saya jmp sotong kicap ni ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. resepi biasa-biasa saja... sajian untuk famili...
      silalah cuba...

      Padam