Jumaat, 2 November 2012

Beef Rolls

Ewah... nama menu pun omputih no... Sebenornya, saya dok belek beef rolls ni sebelum raya hari tu lagi kat sini... Nampak macam sedap ja... Memandangkan daging memang ada dalam peti ais di musim-musim Aidil Adha ni.... maka saya try la buat baru-baru ni, tapi saya dah adjust dan sesuaikan dengan apa yang ada kat umah la....


Ni resepi yang saya copy dan di paste kan kat sini....

Japanese Beef Rolls With Scallion, Asparagus, And Enoki Mushrooms~Negimaki

Ingredients

1 Piece (about 400 g/1 ½ inches thick) Rib Eye or Sirloin Steak, trimmed of fat
10 Stalks Asparagus, trimmed
5 Stalks Scallions, trimmed and halved
120 to 150 Enoki Mushrooms
4 Tbsp Japanese Soy Sauce
4 Tbsp Mirin
1 Tbsp Cooking Oil

Toothpicks or Wooden Skewers

Method

In a small bowl, mix together the soy sauce and Mirin. Set aside.

With a sharp knife, cut the beef into half. Then cut each piece of the beef into five thin slices. Spread the beef on a cutting board and pound lightly with a meat mallet to an even thinness.

Brush both sides of the meat slices with the soy sauce and Mirin mixture. Top each slice of beef with asparagus, scallion, and Enoki mushrooms. Roll up tightly and secure with a toothpick.

Heat a large skillet over high heat and coat with oil. Arrange the rolls with the seam side down and sear on both sides. (At this point, you may remove the toothpicks) Then reduce the heat to medium and brush the beef rolls with the soy and Mirin mixture, shaking the pan until the beef is cooked and brown in color. Remove the beef rolls from the skillet. Cut into bite-sized pieces. Serve immediately.


*****************

Tapi saya punya beef rolls takda la ngikut resepi tu sebijik-sebijik... Boleh tengok kat bawah ni :






Beef Rolls
resepi : rodzita
sumber inspirasi :

Bahan-bahannya :

Daging (dihiris lebar tetapi jangan terlalu tebal)
Kicap
Sos tiram
Garam secukup rasa
Carrot (dipotong memanjang)
Daun sup (dipotong memanjang)

Cara penyediaannya :

Potong daging dan bersihkan.... Gaulkan daging dengan kicap, sos tiram dan sedikit garam... Kicap dah masin, so garam jangan letak banyak sangat... Perapkan seketika.... Sambil-sambil tu boleh potong carrot dan daun sup....

Ambil daging yang diperap tadi dan letakkan carrot dan daun sup kat atas daging tu....sayur ni ikut citarasa masing-masing la... mungkin boleh digantikan dengan bahan lain.... Gulungkan dan cucuk dihujung daging yang digulung dengan penyucuk sate untuk mengelakkan gulungannya terbuka..... Ulangi langkah ini hingga habis semua daging yang diperap tadi.... Kemudian bolehlah dibakar..... Saya bakar dalam kuali serbaguna... kalau nak gunakan pemanggang ajaib pun boleh juga.... Kalau nak lebih lagi aromanya, boleh bakar gunakan arang.... Dah siap boleh dipotong dan dihidangkan.... cicah dengan sos pun sedap....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan