Khamis, 22 November 2012

Sardin Gulung Di Cuti Sem...

Sardin Gulung



Cuti-cuti ni, rajinkan diri untuk buat sardin gulung... Resepi ni saya dapat masa saya dok kat Kepala Batas Seberang Perai dulu... Masa tu 1st posting and saya dok dengan Ndak kat sana... Dan la jugak ambik beberapa ilmu masakan masa dok dengan Ndak walaupun saya ni kategori yang tak berapa rajin masuk dapur...hehe... Resepi ni ambik daripada Kak Biha ~anak Pak Ndak... Time tu Kak Biha dok buat sardin gulung ni and letak kat kedai makan kakak ipar dia... memang laku la jualan sardin gulung ni...Nasib la Kak Biha tak kedekut ilmu... Boleh jugak saya tau cara-cara nak buat sardin gulung ni...

Actually, saya buat 1 kg tepung gandum... Nampak macam banyak, tapi cukup-cukup ja bila dah dihantar ke umah Ngah, Pak Lang dan Teh 4...

Ok, resepinya kat bawah ni....

Bahan-bahannya :

1 kg tepung gandum
1 bungkus yis segera Mauripan
6 sudu besar margerin
5 sudu besar gula
4 sudu besar susu pekat manis
Secubit garam
Air secukupnya


Bahan Inti :

1 tin sardin (saiz besar)
7 labu bawang besar
3 sb serbuk cili (boleh guna cili kering yang dikisar)
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam gelugor
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-cara penyediaan :


Inti :
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.... Masukkan serbuk cili dan kacau seketika.... Masukkan ikan sardin (saya tak ambil sosnya)..... Kacaukan... Masukan asam gelugor, gula dan garam..... Sementara tunggu sambal masak, saya hiris bawang besar nipis-nipis.... Masukkan hirisan bawang besar ke dalam sambal dan kacau.... Masakkan hingga bawang layu dan kuah sambal kering.... Sebelum tutup api, rasa inti terlebih dahulu... Jika perlu boleh tambahkan garam atau gula....

Doh :
Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....

Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... Gaulkan hingga rata.... Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... Perapkan lebih kurang setengah jam...

Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... 


Mmm... biasa la Yusof ni rajin nak nolong...

Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis.... Letakkan inti di atasnya.... Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi... Kelar dan gulungkan... Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....

Untuk step by step boleh tengok kat sini.....

Rehatkan seketika.... Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....











Ni goreng separuh masak ja.... nak simpan kat peti ais... nanti hari Ahad goreng kat Ustaz Teh...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan