Isnin, 1 April 2013

Hati Ayam Masak Berlada



Baru-baru ni saya masak hati ayam... nak habiskan stok yang ada kat fridge... Memandangkan kat umah takda black pepper sauce~dah abis stok..... jadi, saya gunakan lada hitam yang ditumbuk saja....

Bahan-bahannya :

Hati ayam (dipotong dan dibersihkan)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
Sedikit lada hitam (ditumbuk halus)
Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menumis
1 labu bawang besar
Hirisan cili merah dan hijau
Garam secukup rasa

Cara-caranya :

Panaskan minyak di dalam kuali... Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia hingga kekuningan... Masukkan lada hitam yang ditumbuk.... Masukkan pula serbuk kunyit.... Kacau... Masukkan pula hati ayam... Masak hingga kering air dan saya biarkan hati ayam agak garing.... Masukkan garam secukup rasa... Last sekali, masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili... Kacau rata... Setelah bawang besar dan cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan