Ahad, 26 Januari 2014

Masak Lemak 'Siput SHELL'

Tadi pi Peremba dengan sepupu saya~Yong... Lepas tu, pi market pulak.... beli bahan nak masak untuk lunch...

Masa kat market tadi, nampak ada siput SHELL... kulit siput ni bentuk macam logo SHELL... ni second time saya jumpa kat market... Beli banyak sikit sebab nak makan beramai-ramai nanti.... Njang and family ada kat kampung... siput SHELL tu, saya buat masak lemak ja... Ok, resepinya kat bawah...




Masak Lemak 'Siput SHELL'
resepi : rodzita

macam logo SHELL
Bahan-bahan :
2.5 kg siput (kopek isinya)
2 biji kelapa (perah santannya-asingkan pati santan)
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 batang serai (diketuk)
2 biji keledek (dipotong)
2 keping asam gelugor
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
2 biji cili besar (dihiris)
1 labu bawang besar (dibelah enam)


siap kopek n buang bahagian
yang warna hitam kat isi siput.



Cara penyediaannya pula :

Masukkan santan cair ke dalam periuk... Masukkan bawang merah yang telah dihiris, serbuk kunyit, serai, ubi keledek dan asam keping.... Rebuskan hingga ubi empuk..... Masukkan pula isi siput dan rebus lagi hingga masak... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan santan pekat dan perlahankan api untuk elakkan kuah pecah minyak... Masukkan cili merah yang telah dimayang dan bawang besar..... Biarkan di atas api perlahan seketika..... Dah masak boleh la dihidangkan.......



Khamis, 23 Januari 2014

Bubur Pulut Hitam



Bahan-bahannya :

2 cawan beras pulut hitam
1 genggam beras pulut
Air secukupnya
1 biji kelapa (perah santan-asingkan patinya)
Gula secukup rasa
Sedikit garam
1 helai daun pandan (simpulkan)




Cara penyediaan :

Basuh kedua-dua beras pulut... toskan...

Masukkan beras dan air ke dalam periuk dan rebus sehingga pulut kembang.... Seterusnya, masukkan cantan cair ke dalam periuk.... Masukkan juga daun pandan, gula secukup rasa dan sedikit garam... ... Masakkan.... Apabila mendidih masukkan santan pekat dan kacau.... Biarkan seketika di atas api yang kecil sehingga masak... Pastikan bubur tak pecah minyak... Setelah bubur masak, pastikan rasanya sudah cukup, barulah diangkat dan dihidangkan...

Selasa, 21 Januari 2014

Ketupat Palas

Entri pertama sejak 2014... Tak tau la apa yang bz sangat sampai takdan nak berblog...

Ketupat palas ni dibuat semasa cuti Maulidur Rasul baru-baru ni... Sebenarnya kebetulan saja buat ketupat ni sebab hari Ahad sebelum tu saya ikut cik abang pi kebun n ada beberapa rumpun pokok palas yang berpucuk... Suami saya ambik 7 kaki pucuk palas... dan kebetulan beras pulut pun ada dalam peti ais kat umah... Konon-kononnya nak belajar buat ketupat, tapi akhirnya jadi airtangan masterchef bonda jugak... Maka, saya ni macam biasa la~jadi tukang tolong saja la...tolong perah santan, tolong kacau, tolong balut, tolong rebus dan tolong makan saja.... hehe

Walaupun ketupat palas cuma digandingkan dengan susu pekat manis je... sebab takdan nak me'rendang' dah... tapi, sat ja dah selesai ketupat ni...


Ok, resepinya...
2 kg beras pulut susu
4 biji kelapa (ambil santannya)
Garam secukup rasa
3 helai daun pandan (simpulkan)
Daun palas secukupnya ~dibuka terlebih dahulu... balik keja ari isnin malam saya dah buka siap-siap...
Air secukupnya


Cara-caranya....

Masukkan beras pulut ke dalam bekas... Bersihkan beras pulut dan toskan... ketepikan...

Perah kelapa... Kuantiti santan sama banyak dengan pulut... Saya sukat beras kat dalam bekas... so, santan pun diperah dalam bekas yang sama...

Masukkan santan ke dalam periuk... Masukkan garam dan daun pandan... Masak santan hingga mendidih... Masukkan beras pulut... Masak bersama santan hingga kering... Sentiasa kacau supaya pulut tak berkerak... Setelah separuh masak, angkat dan sejukkan sebelum dibalut...

Balut ketupat ni pun berjemaah... saya, my bonda n ngah... Kalau balut sorang-sorang mau lenguh badan jugak rasanya....

Lepas siap balut, potong hujung daun supaya kemas... Kemudian, letakkan dalam periuk... Masukkan air separas ketupat dan rebus sehingga kering air... Kalau nak mudah, boleh gunakan rice cooker...