Khamis, 23 Januari 2014

Bubur Pulut Hitam



Bahan-bahannya :

2 cawan beras pulut hitam
1 genggam beras pulut
Air secukupnya
1 biji kelapa (perah santan-asingkan patinya)
Gula secukup rasa
Sedikit garam
1 helai daun pandan (simpulkan)




Cara penyediaan :

Basuh kedua-dua beras pulut... toskan...

Masukkan beras dan air ke dalam periuk dan rebus sehingga pulut kembang.... Seterusnya, masukkan cantan cair ke dalam periuk.... Masukkan juga daun pandan, gula secukup rasa dan sedikit garam... ... Masakkan.... Apabila mendidih masukkan santan pekat dan kacau.... Biarkan seketika di atas api yang kecil sehingga masak... Pastikan bubur tak pecah minyak... Setelah bubur masak, pastikan rasanya sudah cukup, barulah diangkat dan dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan