Kali ni nak kongsi menu solok peria.... 1st time buat ni... Biasanya buat solok lada, tapi bonda kata peria kalau buat solok sedap kot.. So, dah cuba buat minggu lepas... Bagi saya yang suka makan peria, sedap ja, cuma tkdak rasa pedas macam kita makan solok lada.... cuma dalam resepi ni, saya tk gunakan lada hitam tapi saya gantikan dengan jintan manis.... bulan puasa ni kan agak panas, jadi nak kurangkan pengambilan lada hitam la kononnya....:)
Ok, resepi dan cara penyediaannya seperti kat bawah ni....
Bahan-bahannya :
1 biji peria (dipotong bulat)
Isi ikan rebus secukupnya (saya gunakan ikan kembung)
1/2 biji kelapa (diparut)
2 batang serai
5 ulas bawang merah
Sedikit jintan manis
1 biji telur
Garam secukup rasa
Cara menyediakan :
Dry blend jintan manis, serai dan bawang merah.... blend juga isi ikan rebus dan kelapa parut......Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan telur dan gaul sebati.....Kemudian bolehlah dimasukkan bahan-bahan tadi ke dalam peria yang telah dipotong.... Susunkan ke dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak....
Ok, resepi dan cara penyediaannya seperti kat bawah ni....
Bahan-bahannya :
1 biji peria (dipotong bulat)
Isi ikan rebus secukupnya (saya gunakan ikan kembung)
1/2 biji kelapa (diparut)
2 batang serai
5 ulas bawang merah
Sedikit jintan manis
1 biji telur
Garam secukup rasa
Cara menyediakan :
Dry blend jintan manis, serai dan bawang merah.... blend juga isi ikan rebus dan kelapa parut......Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan telur dan gaul sebati.....Kemudian bolehlah dimasukkan bahan-bahan tadi ke dalam peria yang telah dipotong.... Susunkan ke dalam periuk pengukus dan kukus sehingga masak....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan