Selasa, 30 Mei 2017

Ketam Goreng Kicap

Salam Ramadhan... dah empat hari kita berpuasa... Semoga Allah kurniakan kesihatan dan kekuatan untuk kita mempertingkatkan amal dan ibadah... Amin....

Hari ni nak kongsi resepi yang mudah ja... Ketam Goreng Kicap...



Bahan-bahan :
3 ekor ketam - disiang dan gaul dengan garam kunyit
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Sedikit jintan manis
Sedikit kulit kayu manis
Cili merah (dihiris)
Sedikit daun bawang (dipotong)
Kicap
Sos tiram
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dalam kuali.... goreng ketam yang telah digaul dengan garam dan kunyit... setelah masak, angkat ketam dan ketepikan sebentar....

Tumiskan bawang merah, bawang putih, jintan putih dan kulit kayu manis sehingga naik bau.... masukkan kicap dan sos tiram.... kacaukan.... masukkan pula air asam jawa... Masukkan ketam yang telah digoreng, bawang besar, hirisan cili merah dan garam secukup rasa.... Masak seketika... Akhir sekali, masukkan potongan daun bawang dan kacau seketika... ok, dah siap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan