Sup Tulang
resepi : rodzita
Bahan-bahannya :
Tulang lembu (dipotong kecil dan dibersihkan)
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 tangkai bunga cengkih
Sedikit lada hitam
Sedikit halia (dipotong nipis)
2 biji kentang (dipotong)
1 labu bawang besar (dibelah empat)
Sedikit daun sup
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan tumis : (ditumbuk)
bawang merah
bawang putih
halia
Cara menyediakannya :
Actually, tulang lembu ni memang saya simpan sikit... kalau tak simpan memang dah habis digulaikan hari tu.... Ada la lapan ketul kot... Jadi, cara nak buat sup tulang ni rasanya senang je kot.... Mula-mula tulang dibersihkan.... Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau.... Masukkan tulang yang telah dibersihkan tadi.... Masak seketika hingga daging berubah warna.... Kemudian, masukkan air secukupnya..... Masukkan pula perkakasan sup...~kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan juga lada hitam.... Masukkan juga halia yang dah dipotong..... Rebuskan tulang hingga empuk daging.... Dah empuk daging, bolehlah masukkan ubin kentang yang dah dipotong.... Rebuskan hingga kentang empuk... Masukkan garam secukup rasa..... Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar dan daun sup.... Ok.... ready....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan