Juadah berbuka kelmarin... masalodeh... Saya rujuk blog resepi bonda untuk resepinya.... Resepi yang dikongsikan dalam resepi bonda adalah untuk 300 gram kacang dal... Memandangkan kacang dal ada 500 gram kat umah, so saya tambahkan juga kuantiti bahan-bahan lain... Bahan dan cara penyediaan boleh rujuk kat bawah.....
Bahan-bahannya:
500gm kacang dal – rendam semalaman dengan air yang banyak
1 labu bawang besar – dihiris
2 sudu jintan putih – dikisar kasar
2 tangkai daun kari
2 tangkai cili kering – dihiris nipis
1 sudu teh garam
Minyak masak secukupnya
Cara penyediaannya :
1. Toskan kacang dal yang telah direndam semalaman dan biarkan kering sebentar.
2. Kisarkan kacang dal sehingga hancur tetapi asingkan 3/4 tanpa dikisar atau dikisar kasar.
3. Campurkan kesemua bahan ke dalam 1 bekas. Gaulkan hingga sebati. Anda akan mendapat adunan yang lembik tapi boleh dibentuk.
4. Gunakan sekeping plastik untuk memudahkan proses membentuk.Basahkan tangan dan plastik dengan air bersih.
5. Ambil sedikit adunan dan bulatkan dan leperkan di atas plastik.
6. Gorengkan dalam minyak yang panas sehingga garing keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan