Roti Canai
resepi : rodzita
Basically....inilah bahan-bahannya mengikut hasil surfing saya dalam http://chefinyou.com/2009/11/roti-canai-recipe/ , tapi dalam english la pulak....
- 1-1/2 cups ( 10oz or about 300 gms) all purpose flour
- 1/2 cup ghee (clarified butter) ~ 1/4 aje digunakan dalam adunan...selebihnya untuk disapu pada doh)
- 1/2 cup water, give or take few tbsp.
- salt to taste
Setelah dicuba dan ditry dengan guidance dari bonda..... gini la bahan-bahannya mengikut resepi yang tak seberapa air tangan Ummi Yusof :
3 cawan tepung gandum (1 cawan sikit sangat...tak cukup pulak nanti)
1-1.5 cawan air
1 sudu besar margerin
garam secukup rasa
2 sudu besar susu cair / susu tepung (saya tambahkan sendiri... resepi asal dah dimodified)
margerin ~ untuk disapu/salut pada doh
minyak ~ untuk menebar doh & menggoreng
Cara-cara membuatnya :
Masukkan margerin, susu dan garam ke dalam tepung.... kemudian masukkan air sedikit demi sedikit... Uli adunan tepung dan bahan-bahan tadi.... Jika adunan kurang lembut, masukkan lagi air.... Air takyah banyak sangat ~ takut lembik pulak adunan tu..... Uli lagi hingga adunan lembut.... Biarkan adunan tadi dan tutup dengan kain lembap lebih kurang setengah jam....
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian kecil dan bentukkan kepada beberapa doh seperti bebola.... Sapukan bebola adunan tadi dengan marjerin supaya ia tidak melekat antara satu sama lain.... Rehatkan adunan selama tidak kurang dari dua jam....
Seterusnya.... tebarkan setiap bebola adunan tadi..... Sebelum ditebar pastikan doh direhatkan secukupnya... kalau tak cukup...sukar sikit la untuk menebar atau menjadikan doh tu nipis.....
Oleh kerana saya takda kemahiran menebar... maka saya gunakan teknik yang mak saya tunjukkan.... Kalau kat dalam http://chefinyou.com/2009/11/roti-canai-recipe/ pun dibagitau jugak.... Sila rujuk Method 2 - Mostly Traditional Method - No skill set required.....
Ambil doh dan letakkan di atas bekas yang rata~ saya gunakan talam besar.... Leperkan doh tadi dan tarik/ strecthkan di setiap pepenjuru doh sehingga ia menjadi nipis.... Jangan kedekut minyak semasa proses ni sebab minyak membantu supaya doh tidak terkoyak.... Bila doh sudah nipis, lipat empat segi atau boleh dibentuk bulatan / spiral.....
Lepas tu, bolehlah goreng di atas kuali leper sehingga masak......
Dah masak... boleh hidangkan untuk keluarga....kebetulan emak saya masak gulai ayam....... so, roti canai dicicah dengan gulai ayam.... mmm, memang sedap..... tapi anak saya lebih suka cicah dengan susu pekat manis je......
kuah banjir.... enak dan sedap... |
saja ja try buat frozen food.... kalau ok, nanti boleh buat banyak sikit.... |
thanks car apembuatan roti canainya ya...
BalasPadamwelcome...
Padamthanks ya
BalasPadamwelcome...
PadamSukatan susu tu brapa?
BalasPadam