Assalamualaikum...
Lamanya tak jengah teratak resipiku ni... Hari tu berpantang sekejap... tapi dah berhenti pantang pun tak sempat jugak nak menjengah...
Kali ni saya nak titipkan satu menu yang resepinya saya dapat daripada rakan sekerja saya, Encik Asmadi dari Unit Ekonomi. Masa Encik Asmadi dok bercerita tu rasa terliur ja... Actually, dah lama dah try resepi ni... tapi sekarang ni sangat takdan nak jenguk teratak resepiku ini... hari ni la baru sempat nak publish entry ni...Ok, resepinya kat bawah ni... tapi kuantiti bahan-bahan tu mengikut citarasa masing-masing la ye... Nak pedas, lebihkan cili... Nak masam, lebihkan asam jawa....
Bahan-bahan :
Ikan pari (dipotong dan dibersihkan)
Minyak untuk menumis
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum
Lamanya tak jengah teratak resipiku ni... Hari tu berpantang sekejap... tapi dah berhenti pantang pun tak sempat jugak nak menjengah...
Kali ni saya nak titipkan satu menu yang resepinya saya dapat daripada rakan sekerja saya, Encik Asmadi dari Unit Ekonomi. Masa Encik Asmadi dok bercerita tu rasa terliur ja... Actually, dah lama dah try resepi ni... tapi sekarang ni sangat takdan nak jenguk teratak resepiku ini... hari ni la baru sempat nak publish entry ni...Ok, resepinya kat bawah ni... tapi kuantiti bahan-bahan tu mengikut citarasa masing-masing la ye... Nak pedas, lebihkan cili... Nak masam, lebihkan asam jawa....
Ikan Pari Masak Asam Pedas Tumis
resepi : Encik Asmadi (Unit Ekonomi)
Bahan-bahan :
Ikan pari (dipotong dan dibersihkan)
Minyak untuk menumis
Air asam jawa secukupnya
Daun kesum
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan kisar :
Cili kering
Sedikit belacan
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.... Masukkan bahan kisar... Masakkan hingga pecah minyak.... Masukkan air asam jawa secukupnya.... Kalu tak cukup masam, tambahkan lagi air asam jawa.... Masukkan daun kesum..... dan rebuskan hingga mendidih.... Masukkan ikan pari.... Masukkan garam secukup rasa.... Kalau nak kuah banyak, tambahkan air secukupnya..... Masak lagi hingga mendidih... Rasa asam dan garam... kalau dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Garam secukup rasa
Bahan kisar :
Cili kering
Sedikit belacan
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.... Masukkan bahan kisar... Masakkan hingga pecah minyak.... Masukkan air asam jawa secukupnya.... Kalu tak cukup masam, tambahkan lagi air asam jawa.... Masukkan daun kesum..... dan rebuskan hingga mendidih.... Masukkan ikan pari.... Masukkan garam secukup rasa.... Kalau nak kuah banyak, tambahkan air secukupnya..... Masak lagi hingga mendidih... Rasa asam dan garam... kalau dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan