Dah lama suami saya tak menjalankan aktiviti kegemarannya... Baru-baru ni, kebetulan suami kerja syif malam, sempat la dia menjala ikan... Dapat la beberapa ekor ikan darat... Ada la rezeki nak makan ikan darat... ada ikan puyu, keli dan haruan... Fikir punya fikir... akhirnya dimasak asam pedas tumis... (penangan resepi Cik Asmadi la ni...hehe...) dan kebetulan ada sikit ubi keledek, saya masukkannya juga...
Sebelum tengok resepi kita layan gambar dulu no...
Bahan-bahan :
Ikan (disiang, dikisar dengan asam & garam dan dibersihkan)
Minyak untuk menumis
Air asam jawa secukupnya
Bunga kantan (dibelah dua)
Daun kesum
Ubi keledek (potong dan bersihkan)
Air secukupnya
Sebelum tengok resepi kita layan gambar dulu no...
Bahan-bahan :
Ikan (disiang, dikisar dengan asam & garam dan dibersihkan)
Minyak untuk menumis
Air asam jawa secukupnya
Bunga kantan (dibelah dua)
Daun kesum
Ubi keledek (potong dan bersihkan)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan kisar :
Cili kering
Sedikit belacan
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.... Masukkan bahan kisar... Masukkan bunga kantan... Masakkan bahan kisar hingga pecah minyak.... Masukkan ubi keledek... Masukkan air asam jawa secukupnya.... Kalau tak cukup masam, tambahkan lagi air asam jawa.... Masukkan daun kesum..... dan rebuskan hingga mendidih.... Masukkan ikan.... Masukkan garam secukup rasa.... Kalau nak kuah banyak, tambahkan air secukupnya..... Masak lagi hingga mendidih... Rasa asam dan garam... dan pastikan ubi dah empuk... kalau dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Bahan kisar :
Cili kering
Sedikit belacan
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
ni la bahan utama masakan... siap siang dan kisar dah ni... |
Cara-caranya :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.... Masukkan bahan kisar... Masukkan bunga kantan... Masakkan bahan kisar hingga pecah minyak.... Masukkan ubi keledek... Masukkan air asam jawa secukupnya.... Kalau tak cukup masam, tambahkan lagi air asam jawa.... Masukkan daun kesum..... dan rebuskan hingga mendidih.... Masukkan ikan.... Masukkan garam secukup rasa.... Kalau nak kuah banyak, tambahkan air secukupnya..... Masak lagi hingga mendidih... Rasa asam dan garam... dan pastikan ubi dah empuk... kalau dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan