Hari ni nak titipkan resepi Jem Nenas..... Jem ni saya buat pada hari Ahad baru-baru ni... Resepi ni saya perolehi daripada nenek saudara yang saya panggil Tok Su... resepi orang dulu-dulu la ni.... Tok Su pun dah meninggal dah... Al-Fatihah untuk Tok Su... Actually, saya bercadang nak buat Biskut Tart Gulung (kalau berkesempatan), tapi hujung minggu ni macam tak sempat la, so... buat jem je dulu dan simpan dalm fridge.... Resepinya macam kat bawah ni...
Bahan-bahannya :
2 biji nenas
Gula secukupnya bergantung kepada kemasaman nenas)
2 sudu besar margerin
2 batang kulit kayu manis
Car-caranya :
1. Buah nenas dikupas dan dibuang bulunya.... Kemudian bersihkan....
2. Potong kecil-kecil dan parutkan... saya blend saja... tapi saya kurangkan air sebab nenas pun dan berair...
3. Masukkan dalam kuali bersama dengan gula, margerin dan kulit kayu manis....
4. Masakkan hingga kering....
hi best jadi la buat jem nenas ni
BalasPadambest la saya suka blog awak..............
BalasPadamnenas tu kna blend halus ke..?? sb sy ade try buat, tp bnyk pulak seratnya (yg bulu2 tu)..
BalasPadam