Hujung minggu baru-baru ni, semasa saya bersantai-santai di rumah.... ternampak sepupu saya (Kak Own) dok melambai-lambai.... Apa lagi, saya pun menerjah ke rumah Mak Ngah kat sebelah tu.... rupa-rupanya Kak Own sedang melipat kulit popia untuk buat biskut Suci Dalam Debu...
First trial tu..... tengok Kak Own buat, nampak sempoi ja... Kulit popia digulung /dilipat empat... kemudian dipotong empat... lebih kurang cam gini...
Pas tu saya pun tunjukkan pulak
skill kat Kak Own... Mula-mula, kulit popia dipotong empat.... Kemudian, lipatkan sampai jadi empat segi sama.... Sambil-sambil tu, bancuhkan tepung gandum dengan air.... Gunakan air tepung gandum sebagai gam untuk melekatkan bucu-bucu kulit popia tadi.... Lipat sehingga habis semua kulit popia...
|
Lekatkan bucu lipatan kulit popia dengan tepung gandum yang dibancuh dengan air... |
|
Lipat hingga habis semua kulit popia... |
|
Rajin sungguh Arif dok melipat kulit popia.... |
Kemudian panaskan minyak.... gorengkan kulit popia yang telah dilipat dengan api perlahan...
Seterusnya, blendkan nestum.... blend juga gula pasir.... Gaulkan nestum, susu dan gula.... Salutkan kulit popia yang telah digoreng tadi dengan serbuk nestum, susu dan gula.... Siap untuk dimasukkan dalam balang.....
|
Orang memberi, kita merasa... Yusof bawak balik satu bekas, leh juga rasa Suci Dalam Debu Kak Own ni... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan