Selasa, 7 Ogos 2012

Kuih Cara Berlauk

 

Hari ni nak titipkan resepi kuih cara berlauk yang dibuat pada hari Sabtu baru-baru ni..... Actually, saya hanya buat intinya saja... Adunan kuihnya dibancuh oleh bonda tersayang.... Cek tak pernah buat, jadi tengok la mak buat dulu kan....

Bahan-bahannya :-

Inti :
Isi ayam dicincang atau diblend
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
Sedikit daun sup (dipotong kecil-kecil)
1 biji cili besar ~ warna merah (dipotong dadu kecil-kecil)
Sedikit daun kucai dipotong kecil-kecil
Garam secukup rasa

Adunan kuih (sukatan tak sempat nak tanya kat bonda...bahan-bahannya cam kat bawah ni la) :
Tepung gandum
Santan
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya (jika perlu)
Minyak untuk dioles pada acuan

Cara-caranya :-
Firstly, tumiskan bawang merah dan bawang putih.... Kemudian masukkan serbuk kari, sos tiram dan sos cili.... Masukkan pula isi ayam yang telah dicincang dan masak hingga kering.... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan daun sup yang dipotong kecil dan kacaukan... Ok, dah siap.... Cili besar dan daun kucai digaulkan selepas ditutup api.....


Memandangkan adunan kuih ni bonda yang bancuhkan, saya hanya titipkan bahan-bahannya aje..... Mula-mula, masukkan semua bahan kecuali air dan minyak dan gaulkan hingga sebati..... Kalau terlalu pekat, tambahkan air... tambah sedikit demi sedikit... takut lembik pulak nanti....

Seterusnya, panaskan acuan.... Saya gunakan acuan berbentuk bujur telur.... Oleskan minyak pada acuan.... Tuangkan adunan ke dalam acuan, letakkan inti dan tutupkan acuan dengan tudung periuk..... 

Dah masak... bolehlah diangkat dan dihidangkan.....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...