Rabu, 25 Disember 2013

Sup Sayur dengan Cendawan Enoki


Bahan-bahan :-

2 baby cabbage (potong dan bersihkan)
1 bungkus cendawan enoki (potong akarnya dan bersihkan)
Sedikit udang
Air
Garam secukup rasa
Hirisan bawang putih dan bawang merah
Hirisan cili merah
Minyak untuk menumis





Cara-cara :-

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.... Masukkan air dan biarkan hingga mendidih... Masukkan udang dan masak seketika... Masukkan baby cabbage, cendawan enoki dan hirisan cili merah... Masukkan juga garam seukup rasa... Biarkan hingga masak...

Ahad, 22 Disember 2013

Kepah Goreng Kunyit...

Dah berkurun lamanya masak ni, tak ingat bila... belek-belek draft, terjumpa la entri ni... Walaupun dah lama, takpa la kan... layan je la... heheh



Kepah Goreng Kunyit
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

2 bungkus isi kepah (saya beli kepah yang dah siap kopek)
Sedikit serbuk kunyit
1 ulas bawang putih (hiris)
1 ulas bawang merah (hiris)
1 batang serai (diketuk)
Hirisan bawang besar
Hirisan cili merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :

Panaskan minyak dalam kuali... Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan... Masukkan serai yang diketuk.... Masukkan serbuk kunyit.... Masukkan isi kepah, kacau.... Masukkan garam secukup rasa... Biarkan hingga masak.... Masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili merah... Masak hingga layu bawang besar dan cili merah.... Boleh diangkat tapi pastikan cukup rasanya terlebih dahulu.... Ok, siap...

Isnin, 16 Disember 2013

Kacang Buncis Goreng



Bahan-bahannya :

Kacang buncis (dipotong serong)
Carrot (dipotong memanjang)
Sotong (dikelar dan dipotong)
Hirisan cili merah
Serbuk kunyit
Hirisan bawang putih
Hirisan bawang merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih.... Masukkan sedikit serbuk kunyit dan masukkan sotong....Biarkan di atas api hingga sotong agak masak.... Sambil tu, kacaukan... Setelah sotong masak, masukkan carrot, kacang buncis dan hirisan cili merah... Masukkan garam secukup rasa... Setelah masak, bolehlah diangkat dan dihidang....

Isnin, 2 Disember 2013

Donat




Donat

Bahan-bahan :

1/2 kg tepung gandum
1/2 bungkus yis segera Mauripan
1 sudu margerin
1 sudu susu tepung/susu pekat manis/susu cair
secubit garam
sedikit gula
sedikit air suam
air secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Bahan lain :

Tepung gandum untuk proses mencanai dan tabur pada dulang
Gula diblend halus untuk disalutkan pada donat


Cara penyediaan :

Bancuh yis segera dengan air suam... Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....

Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... Gaulkan hingga rata.... Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... Perapkan lebih kurang setengah jam...

Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan dulang... Ambil sedikit doh dan canaikan... Terapkan acuan donat pada doh yang telah dicanai... Kalau takda acuan boleh gunakan kreativiti masing-masing untuk bentukkan doh tersebut... Biarkan seketika di atas dulang...

Sambil tu, boleh panaskan minyak untuk menggoreng... Goreng donat sehingga masak... Setelah diangkat, tabur rata/salutkan gula yang telah diblend halus pada donat yang telah masak tadi... ok, dah siap...

Sabtu, 23 November 2013

Lagi Menu Semasa Berpantang....

Senyap-sunyi kampung halaman saya ni.... Depa pakat pi kenduri rumah anak Ngah kat Cheras... Ngah dah wajib pi... Tiqah, Aiman, Amer, Alia, Teh Pat, Bonda saya dengan Ishak pun pi jugak... Suami saya keja shif petang... Jadi, saya kat umah ni dok menemankan Yusof tengok kartun saja la dua hari ni... Nak masak beria-ia, Yusof takleh makan... kena pantang sat...

Hari ni kat kampung saya ada dua kenduri... "Suamiku dan adikku, sila pi makan kenduri ya..." Jadi, sediakan menu untuk Yusof saja...  masak yang simple dan mudah... heheh 

Memandangkan pagi tadi suami saya pi market beli ikan seludu... so, menu untuk Yusof hari ni.... Seludu goreng dan Ikan Seludu Masak Asam



~Ikan Seludu Masak Asam~

Bahan-bahan :

1 ketul ikan seludu (potong dua)~gaul dengan garam halus dan serbuk kunyit
1 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
1/2 labu bawang besar (hiris)
Cili merah (hiris)
Sedikit air asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya

Cara-caranya :-

Panaskan minyak dalam kuali.... Gorengkan ikan yang telah digaul dengan garam dan kunyit... Setelah garing, angkat dan ketepikan....

Tumiskan bawang merah dan bawang putih... Masukkan sedikit serbuk kunyit, air asam jawa, garam secukup rasa... Biarkan di atas api hingga mendidih.... Masukkan ikan yang telah digoreng, bawang besar dan hirisan cili merah... masak hingga bawang layu... Ok, dah siap...




Jumaat, 22 November 2013

Menu Kala Yusof Berpantang...

Kali ni nak publish menu di kala Yusof berpantang.... Biasanya saya goreng ikan pelotan atau ikan otek untuk Yusof... tapi kelmarin sepupu saya Amer tahan taut kat sungai dan dapat la beberapa ekor ikan haruan dan bagi ikan haruan untuk Yusof... jadi, boleh la buat sup ni kat Yusof... Sangat la ringkas sebab saya tak tumis dah... rebus ja semuanya....

Sup Ikan Haruan

Bahan-bahannya :-

1 ekor ikan haruan (disiang dan dibersihkan)
1 ulas bawang merah (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
1 inci halia (hiris)
Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, lada hitam
Garam secukup rasa
Air secukupnya


Caranya mudah saja.... Masukkan semua bahan dalam periuk dan rebuskan sehingga ikan masak....

Jumaat, 1 November 2013

Otak Masak Jintan Berlada


Menu selepas Aidil Adha... Kebetulan masa sembelih lembu hari raya baru-baru ni, depa bagi kepala kat suami saya dua biji... So, ada la dua ketul otak... Weekend baru ni baru sempat masak.... Resepinya kat bawah ni ya...


Bahan-bahan :

Otak (dipotong dan dibersihkan)
3 biji ubi kentang (kupas dan potong)
2 sb jintan manis
1/2 sb lada hitam
2 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1 cawan santan
Minyak untuk menumis
Air (jika perlu)
Hirisan cili merah

Bahan tumis :

Hirisan bawang merah
Hirisan bawang putih
Hirisan halia


Cara-caranya :-

Otak dipotong kecil dan dibersihkan... ketepikan...

Ada ka patut Yusof cakap Zombie makan otak... Nampak sangat terpengaruh dengan game...

Panaskan minyak dalam kuali... Tumiskan bahan tumis hingga naik bau... Masukkan bahan kisar... Masukkan asam keping... Masukkan ubi kentang... Ubi kentang ni optional... kalau taknak letak pun takpa.... Masak ubi bersama-sama bahan kisar... Biar hingga pecah minyak... Jika perlu, kacaukan.... Masukkan otak dan kacau rata... Biar seketika... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan santan... Masak hingga mendidih... Masukkan hirisan cili besar.... Jika perlu boleh tambahkan air.... Setelah masak boleh diangkat dan dihidang...






Khamis, 31 Oktober 2013

Kerepek Sukun...

Baru-baru ni buat kerepk sukun... Sebenarnya buah sukun ni memang ada kat dalam fridge.... Kalau nak harapkan saya pi kait buah sukun ni, tak berapa nak rajin la...hehe... My bonda buat cucur sukun minggu lepas tapi tak habis sebiji... Ada 1/4 biji saja... Jadi, kerepek ni tak banyak...

Walaupun sikit ja, tapi dapat la lebih kurang 2 tupperware macam dalam pic kat bawah ni....



Bahan-bahannya :-

1/4 biji buah sukun
Garam
Minyak untuk menggoreng


Cara-caranya :

Kupas buah sukun... Belah beberapa bahagian.... (ni kalau ada sebijik la)... Sagat buah sukun nipis-nipis.... ketepikan....

Panaskan minyak dalam kuali..... Letak garam dalam minyak.... Masukkan buah sukun yang telah disagat dan goreng hingga kekuningan.... Angkat dan siap untuk dimakan....


**nak tengok versi banyak punya boleh klik kat SINI...

Ahad, 27 Oktober 2013

Gulai Pelata Pisang dengan Telur Ikan...

Pagi tadi lepas hantar Yusof ke sekolah, saya singgah ke market kat Billion... Hari ni ikan nampak fresh jugak... Dok aim nak beli ikan temenung, tapi lupa pulak sebab dok membeli yang lain... Hari ni saya beli ayam sekor, kepala jenahak, telur ikan, ikan sebelah, sotong, sawi, kailan dan bawang... Tak tau la cukup tak stok untuk seminggu... Tak cukup nanti, bonda top up la beli kat kedai Kamarul...

Sampai kat umah, tengok-tengok bawang takda.... tak tau la tinggai kat mana tadi... Takda rezeki la tu... Mmm... tengok kat sinki dah ada ikan pelata pisang... My bonda dah bawak keluaq dari peti ais, nak dibuat gulai... Jadi, semua yang beli tadi tu, siang siap-siap masuk ke peti ais la... Just masak telur ikan ja join venture dengan ikan pelata pisang... dan goreng ikan sebelah...

Okey... resepinya ;

1 ekor ikan pelata pisang (dah siap potong)
Telur ikan
Kacang bendi (dipotong)
1 bungkus serbuk rempah kari
Bawang merah
Bawang putih
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
1 biji kelapa (ambil santannya)
Minyak untuk menumis


Bahan tumis :

Hirisan bawang merah
Hirisan bawang putih
Sedikit halba campur

**Bahan-bahan disediakan oleh my bonda... so, kuantiti tatau la.....



Cara-caranya :

Part 1~My bonda style:
Kisar bawang merah dan bawang putih bersama serbuk kari sehingga halus... 

Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis... Masukkan serbuk rempah kari yang dikisar tadi dan masak sehingga pecah minyak... Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.... 


Part 2~Ni baru my part~ baru siap siang ikan dan ayam... hehe
Masukkan ikan, telur ikan dan bendi... kacau rata... Selepas itu, masukkan santan dan biarkan hingga mendidih... Setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan... Jangan lupa rasa asam garamnya terlebih dahulu ye...



Jumaat, 25 Oktober 2013

Sotong Goreng Kunyit


Sotong Goreng Kunyit

Bahan-bahan :-

Sotong (potong bulat-bersihkan)
Carrot (potong memanjang)
Serbuk kunyit
Daun sup (dipotong)
Hirisan bawang merah
Hirisan bawang putih
Hirisan bawang besar
Hirisan cili merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air (jika perlu)


Cara-cara :-

Panaskan minyak dalam kuali... Tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih... Masukkan serbuk kunyit... Masukkan sotong dan carrot... Kacau... Masukkan garam secukup rasa...Kalau nak berkuah boleh masukkan air... Setelah sotong masak, masukkan daun sup, hirisan bawang besar dan hirisan cili merah... Kacau rata... Setelah bawang besar layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan... Ok, dah siap...

Jumaat, 13 September 2013

Sotong Kangkung

Resepi sotong kangkung ni dah lama tersimpan dalam folder draft... Dah selamat dihadam pun... heheh... So, hari ni just publish je la...

Sebenarnya kebanyakan resepi sotong kurita bila saya surf internet adalah sambal sotong, rojak kangkung dan rojak sotong... Dan dan tu jugak terasa nak try menu sotong kangkung... Jadi, saya asingkan sedikit sotong untuk cuba menu sotong kangkung ni... Tapi macam biasa la... ikut kesesuaian bahan yang ada kat dapur ja la... Setelah ditelek-telek saya gunakan resepi yang biasa saya buat kuah untuk cucur udang dan tambahkan dengan lada hitam dan sedikit air tepung jagung...



Sotong Kangkung
resepi : rodzita
boleh cuba jugak resepi kat => http://dapur-mamasya.blogspot.com

Bahan-bahannya :

Bahan A
1 mangkuk kecil sotong kurita (dipotong kecil)
1/2 ikat kangkung (dibersihkan dan dipotong)
1 bungkus fishcake (dipotong)
1 bungkus fishball (dipotong)
Air secukupnya
Sedikit minyak
Sedikit garam


Bahan B :
*10 tangkai cili kering (digoreng tanpa minyak)
*Sedikit lada hitam
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
1/2 ketul gula melaka
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa (secukup rasa)
Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Minyak untuk menumis
Bahan tumis (1 ulas bawang putih dan bawang merah-hiris)
Kacang tanah secukupnya


Cara menyediakan :

Kacang tanah disangai dan ditumbuk separuh hancur.... ketepikan...

Blend bahan bertanda * sehingga halus.... Sambil tu, panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan... Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.... Masukkan gula melaka, gula pasir (kalau tak cukup manis), air asam jawa dan garam secukup rasa.... Kacau rata... Biarkan hingga mendidih... Akhir sekali, tuangkan bancuhan tepung jagung tadi untuk memekatkan kuahnya... Sebelum tutup api, test rasanya dulu...

Sambil tu boleh celurkan Bahan A :
Masukkan air dalam periuk dan panaskan hingga mendidih... Masukkan sedikit garam dan minyak.... Celurkan kangkung sebentar dan toskan.... Celurkan fishcake dan fishball sebentar dan toskan... Celur/rebus pula sotong kurita hingga masak dan toskan....

Untuk menghidang... letakkan bahan-bahan yang dicelur di dalam pinggan.... Tuangkan kuahnya... Taburkan kacang tanah yang telah ditumbuk....

Selasa, 10 September 2013

Bubur Chacha

Kali ni nak titipkan resepi Bubur Chacha... Menu minum petang hari Ahad baru-baru ni... Ok, resepinya kat bawah ni....


Bubur Chacha

1/2 bungkus chacha
1/2 biji kelapa (asingkan santan pekat daripada santan cair)
1 helai daun pandan (bersihkan dan simpul)
1 sudu besar sagu kecil
Gula secukup rasa
3 sudu besar susu pekat manis (boleh gantikan dengan susu cair)
Sedikit garam



Cara menyediakan :

Firstly, rebus chacha sehingga kembang.... Toskan... Seterusnya, masukkan cantan cair ke dalam periuk.... Masukkan chacha yang telah kembang.... Masukkan juga daun pandan... Masakkan.... Apabila mendidih masukkan sagu kecil.... Kacau supaya sagu tak melekat dan berketul-ketul.... Masukkan gula secukup rasa, susu pekat manis dan sedikit garam... Masak lagi hingga sagu kembang... Masukkan santan pekat dan kacau.... Biarkan seketika di atas api yang kecil sehingga masak... Pastikan bubur tak pecah minyak... Setelah bubur masak, pastikan rasanya sudah cukup, barulah diangkat dan dihidangkan...

*Hidangan sesuai untuk 4 hingga 5 orang

Ahad, 18 Ogos 2013

Sambal Telur Pecah...



Kali ni nak titipkan menu tengahari tadi... Masak mudah-mudah saja hari ni sebab takda sapa kat rumah... Saya sorang ja nak makan... Bonda pi kenduri kat Kepala Batas dengan Ngah, Pak Lang & Teh Pat... Lepas tu nak pi rumah Ndak pulak kat Permatang Manggis... Yusof pi sekolah... Abangku pun takda kat rumah... Ishak ja yang ada... So, bila I sorang ja nak menjamu selera, masak yang mudah dan ringkas sahaja la... So, menu hari ni adalah ~Sambal Telur Pecah~... Ok, bahan-bahannya kat bawah ni yer....


Bahan-bahannya :

3 biji telur ayam
*7 tangkai cili kering
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Hirisan bawang besar
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Bahan tumis :

1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)


Cara penyediaannya :

Kisar bahan bertanda * dan ketepikan...

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga kekuningan... Masukkan bahan kisar tadi... Masukkan air asam jawa, garam dan gula... Masak semua bahan sehingga pecah minyak... Setelah itu, masukkan air dan biar hingga mendidih... Pecahkan telur di dalam sambal sebiji demi sebiji... Biarkan telur mengeras di dalam kuah sambal... Setelah telur masak, pastikan sambal cukup rasanya... Masukkan hirisan bawang besar dan kacau... Setelah bawang layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan...

Jumaat, 9 Ogos 2013

Kuih Raya Eidilfitri... Homemade Almond Rocher...



Ni la kuih-muih yang dihidangkan semasa Eidilfitri 1434 H baru-baru ni... Kebanyakannya saya tunjuk ja... ada jugak daripada adik ipar saya... ada jugak yang Kak Own tolong buatkan...hehe... yang saya buat cuma dua ja... Kek dan Almond Rocher... Almaklum saja la, saya demam sebelum raya baru-baru ni... Jadi, redha dan syukur saja la dengan rezeki yang ada ni ya... Alhadulillah...


Ni satu-satunya biskut raya yang sempat saya buat semasa cuti ari tu... Resepinya saya intai kat Dapur Ummi... Cuma hiasannya saya letak taburan coklat aneka warna... Nak titipkan resepinya kat sini pulak ye Kak Kin...



Almond Rocher

sumber inspirasi  : 
http://www.dapur-ummi.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 kg badam yang dicincang panjang
1/4 bar dark compound
1/4 bar milk compound
Coklat aneka warna secukupnya
Paper cup secukupnya


** 1 bar dark/milk compound tu 1 kg dan memang ada 4 bahagian... So, just patahkan 1 bahagian sahaja untuk dicairkan...
**badam yang saya gunakan tu 500 gram sebungkus... So, kalau nak buat 1 kg kena la beli 2 bungkus...


Cara-caranya :


Badam diletakkan di dalam loyang dan dibakar sehingga keperangan... Biarkan badam sejuk.... 

Dark compound dan milk compound dimasak secara double boiled sehingga cair.... Biarkan seketika sehingga sejuk....
Masukkan coklat yang telah dicairkan ke dalam bekas bersama-sama badam...Gaul rata...
Masukkan pula ke dalam paper cup dan hiaskan dengan taburan coklat aneka warna... Setelah siap letakkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit... Dah beku coklat, bolehlah dikeluarkan dari peti ais dan disimpan ke dalam bekas...





Selasa, 6 Ogos 2013

Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Menu ni mengingatkan saya time duduk dengan Ndak kat Permatang Manggis dolu-dolu... Ndak selalu buat masak lemak pucuk dan digandingkan dengan udang... Tapi saya tukar sikit la..... Saya tak masukkan udang...tapi saya masukkan telur... Ok, resepinya kat bawah ni...


Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Bahan-bahannya :

1/2 biji kelapa (ambil santannya~asingkan santan pekat dan cair)
Pucuk secukupnya (dipotong kecil dan rendamkan)
3 biji telur
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai cili kering (dipotong)
Garam secukup rasa




Cara-caranya :

Pucuk direndam seketika hingga kembang.... toskan.... ketepikan...
Santan diperah...Asingkan pati santan dan santan cair.... Masukkan santan cair ke dalam periuk dan masakkan... Masukkan bawang merah yang telah dihiris... Masak seketika... Masukkan telur dan biar hingga masak... Setelah telur masak, masukkan pucuk yang telah ditos tadi... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan cili kering yang telah dipotong... Masak hingga mendidih... Sambil tu kacau jangan sampai pecah minyak... Masukkan pati santan dan masakkan seketika... 

Isnin, 5 Ogos 2013

Ayam Masak Merah

Baru-baru ni Pak bagi sebungkus nasi tomato dengan lauk ayam masak merah...sebab tu la menu kali ni Ayam Masak Merah ni... Tapi, saya tak la rajin nak buat nasi tomato...heheh... Makan dengan nasi putih pun ok jugak la....


Ayam Masak Merah
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam (dibersihkan dan digaulkan garam dan kunyit)
2 sudu besar santan/susu
2 sudu besar kacang tanah (disangai dan ditumbuk)
daun sup (dipotong)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Bahan A (dikisar) :
8-9 tangkai cili kering
1 biji tomato
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai

Bahan B :
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit halia (dihiris)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga


Cara-caranya :

Bahan-bahan A dimasukkan ke dalam blender dan dikisar sehingga halus.... ketepikan...
Ayam digoreng sehingga masak.... ketepikan....
Tumiskan bahan-bahan C sehingga wangi....
Masukkan bahan A yang telah dikisar.... Masak hingga pecah minyak...
Masukkan garam dan gula secukup rasa....
Masukkan santan atau susu....
Masukkan kacang yang telah ditumbuk/kisar... Kacaukan...
Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacaukan....
Masukkan daun sup...... Kacaukan...
Siap untuk dihidang....

Ahad, 4 Ogos 2013

Roti Telur

Menu petang kelmarin ~Roti Telur~ Saya buat 1 bungkus roti Gardenia... Banyak tak? Cukup la untuk makan kat umah dan hantar kat umah Ngah Dah, Pak Lang Din dan Teh Pat... Masak yang mudah-mudah saja walaupun sekarang ni dah mula cuti... Ingatkan cuti ni nak masak grand la sikit tapi.... virus M sudah mari la... so, menu ni saja la ye...


Roti Telur
resepi : rodzita


Bahan-bahannya :

1 bungkus roti Gardenia (dipotong dua)
9 biji telur ayam (dipukul)
garam secukup rasa
sedikit marjerin/minyak


Cara-caranya :

Roti Gardenia dipotong dua... nak potong empat pun boleh...ikut sukahati.... ketepikan...
Pecahkan telur dan masukkan garam secukup rasa...
Pukul telur bersama-sama garam....
Panaskan non stick pan dan letakkan sedikit marjerin atau boleh juga gunakan minyak...
Celupkan roti ke dalam telur dan letakkan di atas non stick pan... Masak hingga garing... Alihkan roti dan masak lagi hingga garing... Ulangi hingga habis semua roti...
Angkat dan hidangkan bersama sos dan mayonis...

Khamis, 1 Ogos 2013

Ayam Panggang




Ayam Panggang
resepi : rodzita



Bahan-bahannya :

1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan)
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
1 sudu teh jintan manis*
1 inci halia*
1 batang serai*
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit



Cara penyediaannya :

Tumbuk/kisar semua bahan bertanda *
Letakkan ayam di dalam bekas....
Masukkan semua bahan yang ditumbuk...
Masukkan sedikit serbuk kunyit...
Masukkan garam secukup rasa....
Gaulkan semua bahan sehingga rata....
Perapkan ayam dengan bahan-bahan yang digaulkan tadi...
Bakar ayam sehingga masak...
Hidangkan bersama air asam...

**resepi air asam kat SINI

Jumaat, 26 Julai 2013

Sup Sayur...mudah dan cepat...


Sup Sayur
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1 pokok sawi (dipotong)
1 bungkus baby corn (dipotong)
2 ketul tauhu (dipotong)
fishball dan fishcake secukupnya (dipotong)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
hirisan cili merah
garam secukup rasa
sedikit air
minyak untuk menumis




Cara-caranya :-

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah...
Masukkan tauhu dan goreng seketika... Masukkan sedikit air.... Biarkan di atas api sehingga mendidih... Masukkan baby corn... Biarkan di atas api seketika... Masukkan pula fishball, fishcake dan sawi... Biarkan hingga masak..... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan hirisan cili merah... Setelah cili layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan...

Khamis, 25 Julai 2013

Pizza Maggi

Puasa-puasa ni lagi macam-macam request Yusof ni... tapi ikutkan saja la sebab anakanda sorang ni puasa... teringin macam-macam... Teringin nak makan ais kacang... melilau kat Jalan Kuala Kedah ni saya cari... Nak makan telur masak kicap... ok la sebab senang ja nak masak... Ni nak makan pizza maggi pulak... Ummi buatkan aje la no... Ok, resepinya kat bawah ni.....:)

Pizza Maggi
resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

3 bungkus mee maggi (dicelur)
3/4 paket serbuk perisa kari maggi
4 biji telur
Sosej secukupnya (dipotong)
Sedikit daun sup (dipotong halus)
1 ulas bawang merah (dicincang halus)
Minyak untuk menggoreng




Cara menyediakannya :

Celurkan mee maggi.... ketepikan... Gorengkan sosej tanpa minyak seketika... ketepikan...

Pecahkan telur di dalam bekas... Masukkan serbuk perisa kari... Kacau telur bersama serbuk tersebut hingga sebati... Masukkan bawang merah dan daun sup... Gaul rata... Masukkan mee maggi yang telah dicelur.... Masukkan sosej.... Kacau rata... Panaskan minyak dalam kuali... Masukkan satu senduk mee maggi ke dalam kuali... Sosej tu~boleh susun la sikit kat bahagian atas maggi tersebut...Setelah garing di bahagian bawah... Alihkan dan goreng bahagian tersebut sehingga masak... Pizza ni boleh dimakan begitu sahaja atau bersama sos dan mayonis atau makan bersama sos thousand island...

Rabu, 24 Julai 2013

Begedil Ikan Dengan Kangkung...

Begedil ikan ni adalah menu hujung minggu lepas... Baru nak publish hari ni... Nak buat macam mana...busy sikit kebelakangan ni...

Bahan yang saya gunakan sama jugak cuma saya masukkan kangkung sebagai ganti kepada daun sup... Ok, resepinya di bawah...


BEGEDIL IKAN DENGAN KANGKUNG
resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

       8 -10 ekor ikan temenung    (direbus dan ambil isinya sahaja)
       2 biji ubi kentang    ~ saiz besar...kalau kecil gunakan 3 biji (direbus dengan kulitnya)
       4 ulas bawang merah
       sedikit lada hitam
       sedikit jintan manis    (kalau suka...kalau tak suka takyah masukkan)
       sedikit kangkung (dihiris halus)
       garam secukup rasa
       1 biji telur
      

 Cara-caranya :

1. Kupas kulit ubi kentang yang telah direbus... kemudian lecekkan ubi tadi...... ketepikan...

2. Isi ikan ditumbuk....ataupun kisar jer dengan blender kering..... ketepikan...

3. Tumbuk lada hitam, jintan manis dan bawang merah hingga hancur.... kalau nak mudah, blend jer..... 

4. Kangkung pula dihiris halus.....

5. Semua bahan-bahan tadi dimasukkan ke dalam satu bekas..... Masukkan juga garam secukup rasa.... Gaulkan hingga rata...

6. Masukkan telur...... Gaulkan...

7. Bentukkan bahan-bahan yang digaul tadi menjadi bebola dan leperkan....

Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak...... Kalau boleh goreng dengan minyak yang banyak supaya tak perlu alihkan begedil ketika goreng.... taknak gunakan banyak minyak pun takpe jugak... ikut sukahati masing-masing la...

8. Setelah begedil masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.... Boleh dimakan bersama nasi atau dimakan begitu saja cicah dengan sos.....

**kalau taknak tumbuk bahan-bahan di atas, boleh juga gunakan blender kering untuk kisar...

***kalau nak tengok step by step boleh klik kat SINI

Selasa, 23 Julai 2013

Kailan Goreng Ikan Masin

Hari ni nak publish menu berbuka yang mudah-mudah saja... Biasanya, saya sampai umah dah pukul 6.00 petang... Memang takdan la nak masak yang renyah-renyah ni... Selalunya bonda dah siapkan main dishes... Saya ni just buat yang simple ja la... Biasanya part saya adalah sediakan air asam atau goreng sayur ja... heheh

Ok, ni salah satu hidangan yang saya sediakan untuk berbuka puasa yer... Kailan Goreng Ikan Masin...

Pic tak berapa jelas la...

Kailan Goreng Ikan Masin
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1 ikat kailan (dipotong)
Sedikit ikan masin (dicincang halus)
Sedikit ikan bilis
Sos tiram (optional)
Kicap
Hirisan cili merah
Hirisan bawang besar
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Minyak untuk menumis


Cara penyediaan :

Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis hingga garing.... Angkat dan ketepikan....
Goreng pula ikan masin hingga garing.... Angkat dan ketepikan...

Tumiskan bawang putih dan bawang merah menggunakan minyak yang sama... Masukkan kicap dan sos tiram... kacaukan... Masukkan pula kailan yang telah dipotong dan kacaukan... Masukkan hirisan cili merah dan hirisan bawang besar... Kacaukan... Masukkan sebahagian ikan bilis dan ikan masin yang telah digoreng tadi... Garam tak perlu dimasukkan sebab bahan-bahan lain dah cukup masin... Setelah sayur masak boleh la diangkat dan taburkan baki ikan bilis dan ikan masin yang telah digoreng tadi untuk hiasan... Ok, dah siap....

Rabu, 17 Julai 2013

Menu Berbuka... Lala Timbul Goreng Kunyit

Salam Ramadhan...

Dah 8 hari berpuasa... Tapi, hari ni baru berkesempatan publish entri... Ni adalah menu berbuka puasa hujung minggu baru-baru ni...  Lala timbul goreng kunyit...



Lala Timbul Goreng Kunyit

Bahan-bahan :

1 mangkuk lala timbul
Sedikit serbuk kunyit
1 batang serai (diketuk)
1 batang serai (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Hirisan bawang besar
Hirisan cili merah
Sedikit air

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang putih, bawang merah dan serai sehingga kekuningan... Masukkan sedikit serbuk kunyit.... Masukkan lala timbul dan kacaukan... Masukkan serai yang diketuk... Masukkan garam secukup rasa... Goreng hingga masak... Jika nak berkuah, masukkan air secukupnya... Masukkan hirisan bawang besar dan cili merah... Masak hingga bawang dan cili layu... Sedia untuk dihidangkan


**Untuk masak lala timbul ni perlu asingkan lala daripada kulitnya terlebih dahulu... Masak air dalam periuk hingga mendidih... Masukkan satu senduk lala dan kacaukan sehingga isinya tertanggal daripada kulit dan isi lala akan timbul kat permukaan air... Angkatkan isi lala yang timbul dengan menggunakan penapis... Ulangi langkah ini sehingga habis semua lala... Tapi yang saya masak ni... saya ambik kat dalam peti ais ja, sebab bondaku dah siap asingkan isinya... hehe

Isnin, 8 Julai 2013

Menu Minum Petang

Kali ni saya nak publish menu minum petang... Dah lama dah buat ni, tapi hari ni baru berkesempatan nak siapkan entrinya...

Sebenarnya ini kali kedua saya sediakan juadah ini... Kali pertama dulu saya nak buat puff macam kat sini... tapi masa bancuh adunan tu terlebih air la pulak... jadinya, agak lembik sikit adunan dan susah nak canai dohnya... Walaupun begitu, saya buat juga... cuma, saya tak mencanai dah tapi just leperkan doh tu dengan tangan ja dan terhasil la rupa bentuk yang macam ni...
Ni yang 1st time ari tu...

Kali ni saya buat lagi atas permintaan daripada anak teruna saya... Jadi, kali ni memang sengaja lebihkan sedikit air dalam adunan tu... 


Resepinya :

1/2 kg tepung gandum
1/2 bungkus yis segera Mauripan
4 sudu besar mentega
4 sudu besar gula
4 sudu besar susu tepung/susu pekat manis/susu cair
Secubit garam
Air secukupnya

*Bahan-bahan di atas adalah resepi yang saya biasa gunakan untuk Sardin Gulung. Untuk kali ni saya gunakan 1/2 daripada adunan di atas... cuma untuk menu ini saya lebihkan sedikit air supaya adunan lebih lembut...

Bahan inti :

4 batang sosej dicincang kecil-kecil
1 cawan mix vegetable
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 sudu besar sos tiram
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis



Bahan lain :
Sos cili


Cara-caranya :

Untuk inti - Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.... Masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, sosej yang dicincang.... Kacau rata hingga sosej masak..... Masukkan mix vegetable dan kacau hingga masak.... Masukkan tepung gandum dan sedikit air... Kacau rata..... Masukkan garam secukup rasa.... Masak hingga kering air.... Setelah siap, sejukkan sementara menguli adunan kulitnya pula.... 


gambar hiasan.. lupa nak snap pic inti...:)

Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih.... Masukkan gula, margerin, susu tepung dan garam ke dalam tepung... Gaulkan hingga rata... Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati... Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan... Rehatkan adunan lebih kurang setengah jam...

Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... Ambil satu doh tadi dan letakkan di atas dulang.... Sebelum tu, taburkan dulang dengan tepung supaya doh tak melekat pada dulang... Bentukkan menjadi leper.... Potong/kelar seperti bentuk tulang ikan pada kedua-dua belah doh yang dileperkan tadi.... Letakkan inti dan tutup inti dengan menganyam doh yang dipotong-potong tadi... 


Leperkan & potong...


Letak inti & anyam untuk tutup inti


Siap...

Letak atas loyang


Sebelum dibakar di dalam oven, letakkan sos di atasnya... Bakar lebih kurang 15 hingga 20 minit.... Dah siap boleh la hidang.....







Sabtu, 6 Julai 2013

Kangkung Goreng Belacan


Kangkung Goreng Belacan
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

2 ikat kangkung (dipotong dan dibersihkan)
5 biji cili padi (kisar)
1 biji cili besar (kisar)
Seketul belacan sebesar ibu jari (kisar)
Sedikit ikan bilis (tumbuk/kisar kasar)
Garam secukup rasa
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
Hirisan cili besar
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :

Kisar cili padi, cili besar dan belacan... Setelah halus, baru masukkan ikan bilis dan kisar sekejap... sebab nak bagi ikan bilis tu kasar-kasar sikit... Sambil tu, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan... Masukkan bahan yang telah dikisar tadi.... Masak hingga pecah minyak... Masukkan kangkung dan kacaukan... Masak hingga kangkung layu... Masukkan garam secukup rasa... tak perlu banyak sebab ikan bilis dah masin... Lastly, masukkan hirisan cili besar dan kacau seketika... Ok, siap untuk dihidangkan...

Khamis, 4 Julai 2013

Sotong Kurita Masak Berlada dengan Sos Tiram

First time beli sotong kurita... Ni semua Yusof punya hal la... Oleh kerana bawak Yusof ke market, kebetulan ada sotong kurita... beria-ia Yusof ni nak beli sotong kurita... Saya pun tak pernah beli sebelum ni...

Surf kat internet, semua resepi masak sambal sotong atau sotong kangkung atau rojak sotong... Semuanya yang pedas aje... Nanti Yusof takleh makan pulak... so, saya masak yang tak pedas untuk anak teruna saya ni... Tapi, dah simpan sikit untuk buat sotong kangkung... hehe


Sotong Kurita Masak Berlada Dengan Sos Tiram

resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

2 ekor sotong kurita (disiang dan dibersihkan)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
Sedikit lada hitam (ditumbuk)
1 sudu besar sos perisa tiram
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Hirisan bawang besar

Hirisan cili besar
Minyak untuk menumis


Cara menyediakan :

Sebenarnya sotong ni 2 ekor = 1 kg... Kiranya ni tak cukup 1 kg la sebab saya dah ketepikan sedikit untuk buat sotong kangkung...

Panaskan minyak..... Kemudian, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.... Masukkan lada hitam yang ditumbuk.... Masukkan pula sos tiram dan sedikit serbuk kunyit.... Masukkan pula sotong dan rebus sehingga masak.... Masukkan garam secukup rasa.... Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar dan cili besar dan kacaukan.... Sebelum diangkat pastikan cukup rasanya...


Kesimpulannya, bila dimasak sotong ni mengembang... tak macam sotong biasa semakin kecut... Dari segi rasa pulak, liat sikit berbanding sotong biasa... tapi, not bad la... boleh beli lagi lain kali...

Selasa, 2 Julai 2013

Sayur Peria dengan Udang


Sayur Peria Dengan Udang
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1 biji peria (dipotong)
12 ekor udang saiz sederhana
2 ulas bawang merah (blend kasar)
1 ulas bawang putih (blend kasar)
1 biji cili besar (blend kasar)
1 keping asam gelugor
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit pati santan
Hirisan bawang besar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)

Cara penyediaannya :

Blendkan cili besar, bawang merah dan bawang putih... Kisar jangan terlalu halus...

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris... Masukkan bahan kisar, asam gelugor dan sedikit serbuk kunyit... Masak hingga pecah minyak... Masukkan garam secukup rasa... masukkan udang dan peria... Kacaukan... Masukkan pati santan... Masukkan hirisan bawang besar... Masak hingga bawang layu...

Rabu, 19 Jun 2013

Sambal Kerang





SAMBAL KERANG
resepi : rodzita


Bahan-bahan :

1 kg kerang (direbus dan ambil isinya sahaja)
7 tangkai cili kering (blend)
4 ulas bawang merah (blend)
3 ulas bawang putih (blend)
Hirisan bawang besar
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan tumis :
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)

Cara Penyediaan :

Blendkan cili kering, bawang merah dan bawang putih... Sambil tu boleh panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan.... Masukkan bahan yang diblend tadi... Masukkan air asam jawa, gula dan juga garam... Kacaukan... Masakkan semuanya hingga pecah minyak atau sehingga hilang bau cili... Masukkan isi kerang dan kacaukan... Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan masak hingga bawang layu... Sebelum diangkat pastikan sambal kerang sudah menepati citarasa... Kalau tak cukup rasa boleh tambahkan garam atau gula... Dah siap boleh la masukkan ke dalam bekas dan dihidangkan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...