Isnin, 5 Ogos 2013

Ayam Masak Merah

Baru-baru ni Pak bagi sebungkus nasi tomato dengan lauk ayam masak merah...sebab tu la menu kali ni Ayam Masak Merah ni... Tapi, saya tak la rajin nak buat nasi tomato...heheh... Makan dengan nasi putih pun ok jugak la....


Ayam Masak Merah
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam (dibersihkan dan digaulkan garam dan kunyit)
2 sudu besar santan/susu
2 sudu besar kacang tanah (disangai dan ditumbuk)
daun sup (dipotong)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Bahan A (dikisar) :
8-9 tangkai cili kering
1 biji tomato
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai

Bahan B :
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit halia (dihiris)
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga


Cara-caranya :

Bahan-bahan A dimasukkan ke dalam blender dan dikisar sehingga halus.... ketepikan...
Ayam digoreng sehingga masak.... ketepikan....
Tumiskan bahan-bahan C sehingga wangi....
Masukkan bahan A yang telah dikisar.... Masak hingga pecah minyak...
Masukkan garam dan gula secukup rasa....
Masukkan santan atau susu....
Masukkan kacang yang telah ditumbuk/kisar... Kacaukan...
Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacaukan....
Masukkan daun sup...... Kacaukan...
Siap untuk dihidang....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...