Jumaat, 1 November 2013

Otak Masak Jintan Berlada


Menu selepas Aidil Adha... Kebetulan masa sembelih lembu hari raya baru-baru ni, depa bagi kepala kat suami saya dua biji... So, ada la dua ketul otak... Weekend baru ni baru sempat masak.... Resepinya kat bawah ni ya...


Bahan-bahan :

Otak (dipotong dan dibersihkan)
3 biji ubi kentang (kupas dan potong)
2 sb jintan manis
1/2 sb lada hitam
2 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
1 cawan santan
Minyak untuk menumis
Air (jika perlu)
Hirisan cili merah

Bahan tumis :

Hirisan bawang merah
Hirisan bawang putih
Hirisan halia


Cara-caranya :-

Otak dipotong kecil dan dibersihkan... ketepikan...

Ada ka patut Yusof cakap Zombie makan otak... Nampak sangat terpengaruh dengan game...

Panaskan minyak dalam kuali... Tumiskan bahan tumis hingga naik bau... Masukkan bahan kisar... Masukkan asam keping... Masukkan ubi kentang... Ubi kentang ni optional... kalau taknak letak pun takpa.... Masak ubi bersama-sama bahan kisar... Biar hingga pecah minyak... Jika perlu, kacaukan.... Masukkan otak dan kacau rata... Biar seketika... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan santan... Masak hingga mendidih... Masukkan hirisan cili besar.... Jika perlu boleh tambahkan air.... Setelah masak boleh diangkat dan dihidang...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...