Kali ni nak titipkan resepi Bubur Chacha... Menu minum petang hari Ahad baru-baru ni... Ok, resepinya kat bawah ni....
Bubur Chacha
1/2 bungkus chacha
1/2 biji kelapa (asingkan santan pekat daripada santan cair)
1 helai daun pandan (bersihkan dan simpul)
1 sudu besar sagu kecil
Gula secukup rasa
3 sudu besar susu pekat manis (boleh gantikan dengan susu cair)
Sedikit garam
Cara menyediakan :
Firstly, rebus chacha sehingga kembang.... Toskan... Seterusnya, masukkan cantan cair ke dalam periuk.... Masukkan chacha yang telah kembang.... Masukkan juga daun pandan... Masakkan.... Apabila mendidih masukkan sagu kecil.... Kacau supaya sagu tak melekat dan berketul-ketul.... Masukkan gula secukup rasa, susu pekat manis dan sedikit garam... Masak lagi hingga sagu kembang... Masukkan santan pekat dan kacau.... Biarkan seketika di atas api yang kecil sehingga masak... Pastikan bubur tak pecah minyak... Setelah bubur masak, pastikan rasanya sudah cukup, barulah diangkat dan dihidangkan...
*Hidangan sesuai untuk 4 hingga 5 orang
Bubur Chacha
1/2 bungkus chacha
1/2 biji kelapa (asingkan santan pekat daripada santan cair)
1 helai daun pandan (bersihkan dan simpul)
1 sudu besar sagu kecil
Gula secukup rasa
3 sudu besar susu pekat manis (boleh gantikan dengan susu cair)
Sedikit garam
Cara menyediakan :
Firstly, rebus chacha sehingga kembang.... Toskan... Seterusnya, masukkan cantan cair ke dalam periuk.... Masukkan chacha yang telah kembang.... Masukkan juga daun pandan... Masakkan.... Apabila mendidih masukkan sagu kecil.... Kacau supaya sagu tak melekat dan berketul-ketul.... Masukkan gula secukup rasa, susu pekat manis dan sedikit garam... Masak lagi hingga sagu kembang... Masukkan santan pekat dan kacau.... Biarkan seketika di atas api yang kecil sehingga masak... Pastikan bubur tak pecah minyak... Setelah bubur masak, pastikan rasanya sudah cukup, barulah diangkat dan dihidangkan...
*Hidangan sesuai untuk 4 hingga 5 orang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan