Ahad, 27 Oktober 2013

Gulai Pelata Pisang dengan Telur Ikan...

Pagi tadi lepas hantar Yusof ke sekolah, saya singgah ke market kat Billion... Hari ni ikan nampak fresh jugak... Dok aim nak beli ikan temenung, tapi lupa pulak sebab dok membeli yang lain... Hari ni saya beli ayam sekor, kepala jenahak, telur ikan, ikan sebelah, sotong, sawi, kailan dan bawang... Tak tau la cukup tak stok untuk seminggu... Tak cukup nanti, bonda top up la beli kat kedai Kamarul...

Sampai kat umah, tengok-tengok bawang takda.... tak tau la tinggai kat mana tadi... Takda rezeki la tu... Mmm... tengok kat sinki dah ada ikan pelata pisang... My bonda dah bawak keluaq dari peti ais, nak dibuat gulai... Jadi, semua yang beli tadi tu, siang siap-siap masuk ke peti ais la... Just masak telur ikan ja join venture dengan ikan pelata pisang... dan goreng ikan sebelah...

Okey... resepinya ;

1 ekor ikan pelata pisang (dah siap potong)
Telur ikan
Kacang bendi (dipotong)
1 bungkus serbuk rempah kari
Bawang merah
Bawang putih
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa
1 biji kelapa (ambil santannya)
Minyak untuk menumis


Bahan tumis :

Hirisan bawang merah
Hirisan bawang putih
Sedikit halba campur

**Bahan-bahan disediakan oleh my bonda... so, kuantiti tatau la.....



Cara-caranya :

Part 1~My bonda style:
Kisar bawang merah dan bawang putih bersama serbuk kari sehingga halus... 

Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis... Masukkan serbuk rempah kari yang dikisar tadi dan masak sehingga pecah minyak... Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.... 


Part 2~Ni baru my part~ baru siap siang ikan dan ayam... hehe
Masukkan ikan, telur ikan dan bendi... kacau rata... Selepas itu, masukkan santan dan biarkan hingga mendidih... Setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan... Jangan lupa rasa asam garamnya terlebih dahulu ye...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...