Selasa, 31 Januari 2012

Begedil Ikan


Begedil Ikan
resepi : rodzita

Antara menu yang digemari kat umah saya adalah begedil ikan.... Biasanya kat kedai dan gerai makanan jual begedil daging....tapi kami kat umah selalunya buat begedil ikan je....

Bukannya apa, menu ini biasanya dibuat apabila ada banyak stok ikan kat dalam fridge..... Jadi, menu ini la yang menjadi pilihan bila nak menghabiskan saki-baki ikan....Kat umah saya ni, tak berapa laku kalau goreng ikan yang dah lama diperap dalam peti ais...... Tapi, kalau dibuat begedil.... mmm.... sekejap ja sold out.......

Bahan-bahannya simple ja.....

       8 -10 ekor ikan temenung    (direbus dan ambil isinya sahaja)
       2 biji ubi kentang    ~ saiz besar...kalau kecil gunakan 3 biji (direbus dengan kulitnya)
       4 ulas bawang merah
       sedikit lada hitam
       sedikit jintan manis    (kalau suka...kalau tak suka takyah masukkan)
       sedikit daun sup/daun kucai/daun bawang    (kalau ada...kalau takda pun takpe)
       garam secukup rasa
       1 biji telur
      

 Cara-caranya :

Firstly, buang kulit ubi kentang yang telah direbus... kemudian lecekkan ubi tadi...... Isi ikan ditumbuk....ataupun kisar jer dengan blender kering.....Tumbuk lada hitam, jintan manis dan bawang merah hingga hancur.... kalau nak mudah, blend jer..... Daun sup pula dihiris halus.....





Semua bahan-bahan tadi dimasukkan ke dalam satu bekas..... Masukkan telur dan garam secukup rasa......

Gaulkan semua bahan sehingga rata semuanya.....

Lepas tu bolehlah dibentuk mengikut kesukaan masing-masing.......

Akhir sekali bolehlah digoreng (deep fry) sehingga garing...... Kalau taknak gunakan banyak minyak pun takpe jugak...tapi kena alihkan begedil ketika goreng....
 


Macam ni lah lebih kurang rupanya bila dah siap dimasak...... Boleh dimakan bersama nasi atau dimakan begitu saja cicah dengan sos.....

Ahad, 29 Januari 2012

Masak Lemak Cili Api ++Tempoyak


Masak Lemak Cili Api++Tempoyak
resepi : rodzita

Weekend baru-baru ni encik suami menjalankan aktiviti kegemarannya....tahan pukat...... dapat la ikan puyu, haruan, keli dan lampam......udang galah pun dapat jugak sekor....

Dok pikir-pikir nak masak apa ikan ni yer??....  Saya decide nak masak ikan puyu dan haruan je dulu.....masak lemak cili api kot....~masih confuse lagi ni.... Tengah dok masak......tetiba ternampak tempoyak yang mak saya buat ari tu......Akhirnya, jadik masak lemak cili api ++ tempoyak la pulak.....


Basically....inilah bahan-bahan untuk masakan ni.....

Bahan-bahannya :

    Ikan secukupnya
    1 1/2 biji kelapa parut (asingkan pati santan)
    10 biji cili api (kalau nak pedas tambah lagi)
    10 ulas bawang merah
    3 batang serai (diketuk)
    2 sudu kecil serbuk kunyit
    3 helai daun kunyit
    Asam keping (takyah letak pun takpe sebab tempoyak dah masam)
    4 sudu besar tempoyak
    garam secukup rasa

Cara-caranya :

Masakkan bawang merah dan cili api yang telah diblend dengan sedikit pati santan... Rebus hingga pecah minyak.....Masukkan serai yang dah diketuk....serbuk kunyit.....daun kunyit......asam keping.....

Kemudian masukkan tempoyak....Masukkan santan cair...rebus hingga mendidih....kemudian, masukkan ikan dan rebus hingga masak ikan tadi....... Akhir sekali, masukkan pati santan dan garam secukup rasa....... Dah masak bolehlah dihidangkan untuk famili....


  

Alhamdulillah.....menjadi juga percubaan masakan hari ni..... Boleh la jugak menu ni dihantar ke rumah Pak Lang dan Mak Ngah kat sebelah..... Kalau tak menjadi....segan la sikit nak hantar......

Mmm.....memang sedap rasanya ~hehehe....masuk bakul angkat sendiri...~ Cuma, kurang pedas sikit..... Kalau pedas sangat nanti Yusof takleh makan pulak.....

Satu mangkuk habis dimakan suami saya....Tambahan pula, dia memang penggemar masak lemak...... Kalau macam ni...lain kali boleh masak lagi.......

Teratak Resepiku....

Akhirnya.....hasrat untuk create blog resepi tercapai juga......Blog ini sebenarnya seumpama buku resepi.... Buku resepi saya selalunya hilang sebab simpan tak tau kat mana..... So...lepas ni boleh la resepi-resepi dititipkan kat sini je......Nanti kalau nak rujuk resepi buka ja blog ni....Insyaallah.....


Selain untuk rujukan diri sendiri, ini satu perkongsian dengan sahabat-sahabat.... Bukannya apa kan.... ilmu yang bermanfaat jika dikongsi akan mendapat ganjarannya daripada Allah swt..... 

Yang paling penting.....resepi-resepi kat sini, insyaallah 'Halalan Toyyiba'..... Makanan untuk keluarga perlu kita titik beratkan kerana dari situlah akan menjadi darah daging kita......

Jadi, sudi-sudikanlah mencoba ya.....

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...