Selasa, 9 April 2013

Daging Masak Hitam... resepi Mak Lang

Hari ni nak titipkan resepi daging masak hitam... Menu ni selalunya dibuat time kenduri kat umah, tapi bukan saya la yang masak... resepi ni diambik daripada Mak Lang yang saya panggil Lang Jah... Lang Jah just bagitau main ingredient ja... sebab, selalunya untuk kenduri ni masak banyak-banyak... jadi, kuantiti bahan yang saya letak kat dalam masakan ni mengikut citarasa saya sendiri la... cuma saya terlupa nak masukkan susu cair ~ masa dok menaip ni teringat pulak yang saya dah lupa nak letak susu... Ok, bahan-bahannya seperti di bawah...


Daging Masak Hitam
resepi : Lang Jah

Bahan-bahannya :

2 kg daging (potong dan bersihkan)
3 sudu serbuk cili
Gula secukup rasa (saya tak letak gula tapi saya just masukkan sedikit gula batu)
Kicap secukupnya
Garam secukup rasa
2 biji cili merah (dihiris)
Minyak untuk menumis
*Susu cair / santan (saya tak masukkan~terlupa)

Bahan kisar :

15-20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 labu bawang besar
2 inci halia
1 batang carrot
1 biji tomato

Bahan tumis :

1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)
3 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
7 biji buah pelaga


Cara menyediakan :

Panaskan minyak dalam kuali... Masukkan bahan tumis.... Masukkan pula serbuk cili dan goreng bersama bahan tumis seketika... Masukkan pula bahan kisar dan kicap secukupnya... Masak sekejap... Masukkan daging dan masak lagi sehingga daging empuk.... Masukkan gula batu dan garam secukup rasa..... Apabila daging telah masak, masukkan hirisan cili dan kacaukan... Sebelum ditutup api, pastikan rasanya dah ok ya... Siap untuk dihidangkan...



p/s : walaupun tak masukkan susu... tapi saya rasa sedap ja...

2 ulasan:

  1. fengsannnn...adda memang suka sgt lauk cenggini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun suka jugak adda... acu..cuba...try..test...

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...