Sabtu, 25 November 2017

Sayur Peria Dengan Telur



Bahan-bahan :

1 biji peria (dipotong)
1 biji telur
2 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
1 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 biji cili besar (tumbuk kasar)
1 keping asam gelugor
Sedikit serbuk kunyit
Hirisan bawang besar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang merah (dihiris)

Cara penyediaannya :

Tumbuk kasar cili besar, bawang merah dan bawang putih... ketepikan...

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris... Masukkan bahan yang ditumbuk, asam gelugor dan sedikit serbuk kunyit... Masak hingga pecah minyak... Masukkan garam secukup rasa... masukkan peria... masukkan juga telur, biarkan telur mengeras sedikit sebelum dikacau rata... Masukkan hirisan bawang besar... Masak seketika, jangan sampai peria terlalu layu untuk mengelakkan peria menjadi pahit... Peria sedap dimakan kalau masih rangup... Sebelum ditutup api, pastikan rasa asam dan garam terlebih dahulu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...