Ahad, 26 Februari 2012

Cencaru Goreng Sumbat






Cencaru Goreng Sumbat
resepi : rodzita


Bahan-bahannya :

Ikan cencaru yang dibelah belakang~gaul dengan garam kunyit (boleh juga guna ikan temenung)

Daun pandan 
Minyak masak untuk menggoreng

Inti :
       Kelapa parut secukupnya
       3@4 tangkai cili kering
       bawang merah
       jintan manis
       sedikit serbuk kunyit
       sedikit air asam jawa
       garam secukup rasa
       gula secukup rasa
       1 biji telur*

Cara-caranya :

Firstly, tumbuk atau kisar ja bahan inti kecuali yang bertanda *.... Dah siap kisar, rasa asam dan garamnya mengikut citarasa masing-masing..... Lepas tu masukkan telur ke dalam bahan inti tadi..... Gaulkan hingga sebati..... Kalau taknak masukkan telur pun boleh, tapi inti mudah  lerai ke dalam minyak semasa menggoreng.... Lepas tu masukkan inti ke dalam ikan..... 




Ikat ikan dengan daun pandan yang dicarik panjang-panjang..... Sambil-sambil tu, tuangkan minyak masak ke dalam kuali dan panaskan....

ikat sikit-sikit je sebab ambik daun pandan 2  helai ja....



Lepas tu bolehlah digorengkan sehingga garing.....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...