Saturday, 23 March 2013

Kerabu Mengkudu+Beluntas+Putat

Sebenarnya hari ni tak berapa beria-ia masak sebab bonda saya nak pi kenduri kat rumah Kak Salmah (kawan sekerja mak dulu)... dan kat kampung pun ada kenduri jugak... Memandangkan saya ada tugasan untuk jadi baby sitter Ishak, saya bercadang nak goreng ikan ja kot untuk lunch... Tengah dok goreng ikan tadi, suami cakap nak makan kerabu... Suami dah siap petik pucuk beluntas... Kemudian tambah sikit ulam yang lain; pucuk mengkudu kecik, mengkudu besar dan sikt pucuk putat... Dan siap parut nyior dan ambilkan serai... Jadi, saya pun prepare ja la bahan-bahan lain untuk buat kerabu... Ok, semak bahan yang saya gunakan untuk buat kerabu ulam ya...


Bahan-bahannya:-

Pucuk putat (dihiris halus)
Pucuk beluntas (dihiris halus
Pucuk mengkudu kecik dan besar (rebus hingga lembut, toskan kemudian hiris halus)

Kerisik secukupnya
Segenggam udang (direbus)
1 labu bawang besar (dihiris)


Bahan kisar :

9 tangkai cili kering
2 batang serai
4 ulas bawang merah
sedikit lada hitam
1 biji kelapa parut (saiz kecil..kalau besar guna 1/2 ja)
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa



Cara menyediakannya :

Masukkan semua bahan kisar dalam blender.... masukkan sikit sahaja air sebab dah masukkan air asam jawa.... Kisarkan hingga halus.....

Masukkan bahan yang siap dikisar ke dalam bekas... Masukkan udang rebus, kerisik dan hirisan bawang besar..... Gaulkan hingga sebati..... Rasa bahan yang digaul tadi... Dah cukup rasa, boleh la masukkan ulam-ulam yang telah dihiris...... Gaulkan semua bahan... Dah siap...boleh la dihidangkan.....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...