Khamis, 8 Mei 2014

Kerabu Mempelam Dengan Kaki Ayam

Hari ni baru sempat nak godek Teratak Resepi Ummi... Menu ni dah dua hari lepas sebenarnya... Mula-mula tu nak buat kerabu kaki ayam, tapi my bonda cakap, "Pi la ambik buah pelam sebijik kat pokok." Saya pun cari la pokok yang berbuah, nasib baik la kat reban ayam Pak Lang Din pokok tu rendah ja... takyah guna galah untuk kait... Sebab tu la jadi kerabu mempelam ni..... Ni la hasil air tangan my bonda sebenarnya... Saya just sediakan bahan jer..... :)



Bahan-bahan :

1 biji mempelam(diparut)
10 pasang kaki ayam (direbus dan buang tulang)
1 inci halia
6 biji cili padi (dihiris)
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
Sedikit suun (dicelur)
Sedikit kacang tanah (ditumbuk)
Garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya :

Rebus kaki ayam hingga masak... Masukkan halia untuk hilangkan bau... Masukkan juga garam... Kena rebus lama sikit sehingga kembang supaya mudah nak ambil isinya nanti... tulang dibuang ye... Dah siap, ketepikan....

Mempelam diparut... cili padi dan bunga kantan dihiris.... Kacang tanah memang dah ada stok yang ditumbuk.... So, semua bahan dah cukup.... Gaulkan semua dan letakkan garam dan gula secukup rasa.... Ok, siap untuk dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...