Isnin, 17 November 2014

Kek untuk jamuan akhir tahun kelas Yusof

Setelah beberapa bulan teratak ni sepi, hari ni baru berkesempatan untuk publish entri... Kali ni nak share resepi kek yang dibuat kelmarin untuk jamuan akhir tahun kelas Yusof... Resepi kek ni diperturunkan daripada bonda saya... Dah lama jugak tak buat kek biasa ni sebab sekarang ni selalu dok buat kek coklat kukus... tapi, memandangkan Yusof nak bawak kek tak coklat... maka, Ummi gigihkan diri masuk dapur jugak la... Ni la hasilnya....


Ok, ni resepinya....

Bahan bahan :

300 gm margerin (boleh juga campurkan margerin dengan butter)
300 gm gula pasir (saya kurangkan sikit sukatannya -50gm)
300 gm tepung gandum
1 sudu baking powder
6 biji telur (saiz A)

Cara-caranya :

1. Ayak tepung bersama baking powder. (ketepikan)
2. Oleskan loyang dengan margerin. (ketepikan)
3. Masukkan margerin dan gula pasir ke dalam bekas dan pukul sehingga kembang.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji diselang-seli dengan tepung yang telah diayak tadi.
5. Gaulkan bahan-bahan hingga sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 180 - 200 darjah lebih kurang 45 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...