Jumaat, 10 Jun 2016

Kerabu Taugeh dengan Kulit Kerbau






Bahan-bahan :

Taugeh (dibersihkan)
Kulit kerbau (direbus hingga lembut dan dipotong)
7 tangkai cili kering
1/2 biji kelapa
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar (separuh saya blend, separuh lagi saya hiris untuk gaul dalam kerabu-kalau bawang tu kecik kena la guna 2 labu)
Sedikit lada hitam
1/2 inci halia
1 batang serai
Perahan limau / air asam jawa
3 sb kerisik
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa


Cara-menyediakannya :

1. Kulit kerbau direbus hingga lembut dan dipotong.... ketepikan...

2. Taugeh dibersihkan, kemudian digoreng dalam kuali tanpa minyak... Kacaukan sampai agak layu... boleh diangkat dan diketepikan....

3. Blend cili kering bersama dengan bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia, serai, lada hitam, kelapa, perahan limau, gula dan juga garam....Blend hingga halus...

4. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam bekas... kemudian masukkan kerisik... dan gaul sebati...

5. Rasa asam, garam dan gula... Kalau dah ok boleh la masukkan taugeh dan hirisan bawang besar.... Gaulkan semua bahan hingga sebati...

6. Sedia untuk dihidangkan...

2 ulasan:

  1. Salam.. Akak, Selamat berpuasa.. aduhai.. tgk kerabu tu terasa je kat tekak ni.. mintak semangkuk.. nyum-nyum

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...