Ahad, 26 Februari 2012

Cencaru Goreng Sumbat






Cencaru Goreng Sumbat
resepi : rodzita


Bahan-bahannya :

Ikan cencaru yang dibelah belakang~gaul dengan garam kunyit (boleh juga guna ikan temenung)

Daun pandan 
Minyak masak untuk menggoreng

Inti :
       Kelapa parut secukupnya
       3@4 tangkai cili kering
       bawang merah
       jintan manis
       sedikit serbuk kunyit
       sedikit air asam jawa
       garam secukup rasa
       gula secukup rasa
       1 biji telur*

Cara-caranya :

Firstly, tumbuk atau kisar ja bahan inti kecuali yang bertanda *.... Dah siap kisar, rasa asam dan garamnya mengikut citarasa masing-masing..... Lepas tu masukkan telur ke dalam bahan inti tadi..... Gaulkan hingga sebati..... Kalau taknak masukkan telur pun boleh, tapi inti mudah  lerai ke dalam minyak semasa menggoreng.... Lepas tu masukkan inti ke dalam ikan..... 




Ikat ikan dengan daun pandan yang dicarik panjang-panjang..... Sambil-sambil tu, tuangkan minyak masak ke dalam kuali dan panaskan....

ikat sikit-sikit je sebab ambik daun pandan 2  helai ja....



Lepas tu bolehlah digorengkan sehingga garing.....



Selasa, 21 Februari 2012

Sup Kulit Kerbau

 

Sup Kulit Kerbau
resepi : rodzita

Petang Jumaat baru-baru ni, saya try satu resepi yang saya sendiri pun tak pernah masak dan tak pernah makan ~ Sup Kulit Kerbau... 

Sebelum ni memang pernah dengar ada orang makan kulit kerbau ni...tapi tak tau la macam mana depa buat...  

Actually, kulit kerbau ni telah diproses oleh suami saya..... Kebetulan hari tu kenduri kat umah Pak Lang Din sembelih anak kerbau..... jadi, kulit tu telah diproses dan disalai.....



kulit yang dah siap disalai...


Resepinya :

Kulit kerbau (dipotong dan direbus hingga lembut)
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia*
kulit kayu manis*
bunga lawang*
lada hitam*
bunga cengkih*
buah pelaga*
ubi kentang (potong ikut citarasa sendiri)
air secukupnya
garam secukup rasa
sedikit daun sup
1 labu bawang besar (dihiris besar)
sedikit minyak untuk menumis
 
 
  
Cara membuatnya :

Potongkan kulit mengikut citarasa masing-masing.... Rebuskan hingga lembut dan toskan airnya.....(buang air garam dulu....suami saya rendam kulit dengan garam...)

Nak buat sup pulak..... macam biasa, tumbuk atau blend je bawang merah, bawang putih dan halia..... Sambil-sambil tu panaskan periuk dan masukkan minyak...... Dah panas minyak....tumiskan bahan-bahan yang bertanda * sampai naik bau........ Lepas tu masukkan airsecukupnya, ubi kentang, garam secukup rasa.....

Apabila ubi hampir empuk, masukkan kulit yang telah ditoskan tadi.... Rebus lagi hingga ubi empuk... 

Masukkan daun sup dan bawang besar..... dan yang penting, rasa dulu garamnya sebelum dimatikan api..... Dah masak boleh la dihidangkan.....

walaupun lighting pic ni tak cantik, tapi nak tayang jugak kat sini....:)

Gini la rupa yang dah siap dimasak....

Mmm.... mula-mula dengar kulit kerbau macam tak lalu nak makan.... tapi bila dah dimasak dan di...try ~ memang sedap..... Macam perut lembu la lebih kurang rasanya..... Yusof pun pulun jugak..... tak sempat jadik sup pun dah dimakannya......  

Actually, saya hidang sup ni bersama dengan mee sanggul yang dicelur tapi takdan nak snap pic mee..... baru ja hidang dah sold out.....so, tayang pic sup je la kat sini.....

Memang licin la sup ni sampai suami saya pun tak sempat rasa.... Habis dikendurikan famili saya ~ Pak Lang, Pak Teh, Mak Teh, Ba 'Un, Aiman, Pak, Tikah.... Kebetulan petang Jumaat baru ni memang ramai yang ada kat umah..... 

Bukannya tak nak kasi suami makan tapi memandangkan suami keja petang.... so, tak balik umah la malam tu... Takkan la nak simpan sup ni sampai hari Sabtu..... Takpe abang....kulit kerbau tu ada lagi kat dalam fridge...lain kali kita masak lagi....

 




Ahad, 12 Februari 2012

Kerabu Bunga Betik


Hari ini saya nak titipkan satu resepi iaitu kerabu bunga betik.... Saya memang suka bunga betik ni samada direbus dan dijadikan ulam ataupun dibuat kerabu....

Kata orang...bunga betik ni pahit.... tapi bila dah direbus dan ditoskan rasa pahit tu berkurang.... Tambahan pulak bila dibuat kerabu...hilang la pahitnya tu...


Bahan-bahannya:-

Bunga betik secukupnya (direbus dan ditoskan)
7 tangkai cili kering*
3 batang serai*
4 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
sedikit lada hitam*
1/2 biji kelapa parut*
sedikit air asam jawa*
sedikit belacan* (kalau tak nak letak pun takpe)
garam secukup rasa*
sedikit gula*
3 sudu besar kerisik
isi ikan temenung (boleh juga gunakan udang/sotong yang direbus)

 

Cara menyediakannya :

Semua bahan yang bertanda * diblend bersama....tak perlu masukkan air sebab dah masukkan air asam jawa....


Dah siap blend...masukkan kerisik..... gaul hingga sebati.....Lepas tu masukkan isi ikan dan bunga betik...... isi ikan ni memang dah ada dalam fridge kat umah...jadi apa yang ada je la.... kalau nak masukkan udang atau sotong pun boleh jugak.... Gaulkan hingga sebati...



Dah siap...boleh la dihidangkan.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...