Sejak berpantang ni memang la masuk dapur di awalpagi lagi... Letak nasi dan masak lauk untuk bekalan seharian kat tempat kerja... Ni la menu yang selalu menjadi pilihan untuk buat bekal + nasi putih satu tupperware... menu sarapan & lunch...Senang dan cepat... Rebus sahaja... dan kilogram pun dah turun sikit sejak makan menu-menu rebus ni...:)
Isnin, 24 Disember 2012
Menu di kala berpantang...Sayur Sawi dan Homemade Fishball...
Ni salah satu menu saya di musim pantang ni.... Sayur sawi yang direbus... takda tumis-tumis ya... dan saya letak fishball... Nak cakap sangat sedap pun tak boleh jugak... tapi boleh la ubah selera sikit time pantang ni...
Kebetulan fishball yang saya buat tu dapat banyak juga... so, saya bakar beberapa biji fishball tu dan dicicah dengan sos yang dibuat sendiri jugak...
Kebetulan fishball yang saya buat tu dapat banyak juga... so, saya bakar beberapa biji fishball tu dan dicicah dengan sos yang dibuat sendiri jugak...
Selasa, 18 Disember 2012
Menu Orang Berpantang
Dah dua hari saya berpantang... tapi bukannya saya bersalin ye... ni pantang orang sakit ja...~kaedah perubatan alternatif~ pantang makan dan jugak pantang masak... nampaknya lepas ni sepi la blog ni... maklum la tuan punya teratak ni pantang masak... Cuma boleh makan dan masak ikan temenung dan ikan haruan sahaja... Menunya pulak rebus dan bakar sahaja... Tak tau la berapa lama kena pantang ni... Tengok la sejauh mana saya mampu bertahan... Hopefully, jangan pantang jumpa asyik nak makan ja...
Banyak la pulak celotehnya no.... Ok la, hari ni nak postkan menu petang kelmarin... nasi putih dengan temenung berinti sambal yang dibakar...
Actually, suami saya dah siap masukkan inti ke dalam ikan... so, saya balik keja kelmarin just bakar ja la... Bahan-bahannya berdasarkan interview dengan my cik abang, ikan temenung dibelah belakang dan bersihkan... ketepikan... Kemudian, blend cili merah, sedikit lada hitam, bawang merah, bawang putih sikit, kunyit sikit, sedikit halia, serai dan garam secukup rasa... letak sikit ja air... Masukkan bahan yang dah blend tadi ke dalam ikan temenung yang dibelah tadi... Lastly, bakar la sampai masak...
Banyak la pulak celotehnya no.... Ok la, hari ni nak postkan menu petang kelmarin... nasi putih dengan temenung berinti sambal yang dibakar...
Letak kuah ikan temenung rebus sikit... ni je la rezeki saya nampaknya... |
Bakar kat dapur gas ja... |
Siap boleh hidang... |
Isnin, 17 Disember 2012
Sayur Petola
Sayur Petola
Bahan-bahannya :
2 biji petola (Kupas kulit dan potongkan)
Segenggam udang (buang kepala dan ekor)
Suun secukupnya
Sedikit belacan
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
Garam secukup rasa
Air secukupnya (kalau nak banyak kuah, letakkan banyak air)
Cara penyediaannya :
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan rebuskan hingga mendidih... Sebelum tutup api, rasakan garam.... Jika perlu boleh tambah... Kalau dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan....
Isnin, 10 Disember 2012
Ikan Bakar dengan Air Asam
Dah dua minggu teratak ni terbiar... Sejak abis cuti sem ni, tak dan nak berblog la pula....
Kali ni nak postkan menu minggu lepas...
Actually, saya beli 4 ekor anak ikan tuka(pari) masa pi market dengan suami saya... Sampai kat umah terus ikan ni disiang belah dua dan dibersihkan... Letak garam je sikit... Susun kat pemanggang... Lepas tu, bab membakar kita serahkan kepada yang pakar la... sapa lagi kalau bukan cik abangku yang rajin itu...
Sambil suami saya dok bakar ikan, saya buat air asam... Blend cili besar, cili api, belacan dan garam (air jangan letak banyak)... kalau rajin lagi baik tumbuk dengan lesung batu..... tapi saya tak berapa rajin... so, blend saja... Masukkan hirisan bawang besar dan hirisan buah tomato dan gaulkan hingga rata... Dah siap boleh cicah ikan bakar dengan air asam atau tuangkan air asam kat atas ikan...
Kali ni nak postkan menu minggu lepas...
Ikan Bakar dengan Air Asam
Actually, saya beli 4 ekor anak ikan tuka(pari) masa pi market dengan suami saya... Sampai kat umah terus ikan ni disiang belah dua dan dibersihkan... Letak garam je sikit... Susun kat pemanggang... Lepas tu, bab membakar kita serahkan kepada yang pakar la... sapa lagi kalau bukan cik abangku yang rajin itu...
Sambil suami saya dok bakar ikan, saya buat air asam... Blend cili besar, cili api, belacan dan garam (air jangan letak banyak)... kalau rajin lagi baik tumbuk dengan lesung batu..... tapi saya tak berapa rajin... so, blend saja... Masukkan hirisan bawang besar dan hirisan buah tomato dan gaulkan hingga rata... Dah siap boleh cicah ikan bakar dengan air asam atau tuangkan air asam kat atas ikan...
Langgan:
Catatan (Atom)