Baru-baru ni saya buat inti sardin... Cadangnya nak buat sardin gulung, tapi adik saya jadikan inti sardin tu sebagai lauk dimakan dengan nasi.... Tak banyak la bakinya... Jadinya, menu sardin gulung hanya tinggal sebagai cadangan sahaja.... Tak berbaloi pula rasanya nak menguli tepung kalau intinya sikit sangat.... Nanti tak cukup pulak.... Kebetulan kat umah memang ada roti.... Maka, menu saya pun bertukar menjadi sandwich bakar.... Just a simple supper menu untuk famili......
Sebelum tengok bahan dan cara penyediaannya.... layan dulu la iklan dari Yusof ni...
|
|
Bab berposing memang boleh tahan si Yusof ni....
Sandwich Bakar
resepi : rodzita
Bahan-bahannya :
1/2 bungkus roti (saya gunakan Gardenia) ~ inti sikit je... so roti pun sikit jugak....
Margerin/butter secukupnya (disapu pada roti)
Mayonis (disapu pada roti)
Inti sardin :
1 tin sardin ~ lenyekkan isi sardin (saya gunakan Sardin Pertima)
5 tangkai cili kering*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 labu bawang besar dihiris nipis (macam buat air asam)
Sedikit air asam jawa / perahan limau nipis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan tumis~1 ulas bawang putih, 1 ulas bawang merah
Cara-caranya :
Firstly, sediakan inti sardin terlebih dahulu..... Biasanya saya lebih suka gunakan inti yang dimasak..... Blend cili kering, bawang merah dan bawang putih (bahan yang bertanda *)... Kemudian panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga berwarna keemasan.... Masukkan cili yang telah diblend tadi..... Masak hingga garing... Masukkan sardin yang telah dilenyekkan.... Kemudian masukkan garam, gula dan air asam jawa..... Boleh juga gunakan perahan limau nipis... Kacau hingga sebati.....Apabila sudah masak, masukkan bawang besar yang telah dihiris.... Kacau sebati dan masak hingga bawang layu....
Step seterusnya yang paling mudah.... Sapukan margerin pada sekeping roti... Letakkan inti sardin di atas roti yang telah disapu margerin tadi.... Kemudian sapukan pula mayonis pada sekeping roti yang lain.... Tangkupkan roti yang berinti sandin dan roti yang disapu mayonis tadi.... Letakkan di atas toaster dan bakar hingga keperangan.... Just tunggu sampai lampu kat toaster tu padam... Kalau nak lebih garing boleh bakar dua kali....
Dah garing bolehlah diangkat dan dipotong dua menjadi tiga segi untuk dihidangkan..... Makan time panas-panas lebih sedap sebab rotinya masih garing.....
siap untuk dimakan... |