Selasa, 6 Ogos 2013

Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Menu ni mengingatkan saya time duduk dengan Ndak kat Permatang Manggis dolu-dolu... Ndak selalu buat masak lemak pucuk dan digandingkan dengan udang... Tapi saya tukar sikit la..... Saya tak masukkan udang...tapi saya masukkan telur... Ok, resepinya kat bawah ni...


Masak Lemak Pucuk Dengan Telur

Bahan-bahannya :

1/2 biji kelapa (ambil santannya~asingkan santan pekat dan cair)
Pucuk secukupnya (dipotong kecil dan rendamkan)
3 biji telur
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai cili kering (dipotong)
Garam secukup rasa




Cara-caranya :

Pucuk direndam seketika hingga kembang.... toskan.... ketepikan...
Santan diperah...Asingkan pati santan dan santan cair.... Masukkan santan cair ke dalam periuk dan masakkan... Masukkan bawang merah yang telah dihiris... Masak seketika... Masukkan telur dan biar hingga masak... Setelah telur masak, masukkan pucuk yang telah ditos tadi... Masukkan garam secukup rasa... Masukkan cili kering yang telah dipotong... Masak hingga mendidih... Sambil tu kacau jangan sampai pecah minyak... Masukkan pati santan dan masakkan seketika... 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...