Rabu, 25 Disember 2013

Sup Sayur dengan Cendawan Enoki


Bahan-bahan :-

2 baby cabbage (potong dan bersihkan)
1 bungkus cendawan enoki (potong akarnya dan bersihkan)
Sedikit udang
Air
Garam secukup rasa
Hirisan bawang putih dan bawang merah
Hirisan cili merah
Minyak untuk menumis





Cara-cara :-

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.... Masukkan air dan biarkan hingga mendidih... Masukkan udang dan masak seketika... Masukkan baby cabbage, cendawan enoki dan hirisan cili merah... Masukkan juga garam seukup rasa... Biarkan hingga masak...

Ahad, 22 Disember 2013

Kepah Goreng Kunyit...

Dah berkurun lamanya masak ni, tak ingat bila... belek-belek draft, terjumpa la entri ni... Walaupun dah lama, takpa la kan... layan je la... heheh



Kepah Goreng Kunyit
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

2 bungkus isi kepah (saya beli kepah yang dah siap kopek)
Sedikit serbuk kunyit
1 ulas bawang putih (hiris)
1 ulas bawang merah (hiris)
1 batang serai (diketuk)
Hirisan bawang besar
Hirisan cili merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :

Panaskan minyak dalam kuali... Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan... Masukkan serai yang diketuk.... Masukkan serbuk kunyit.... Masukkan isi kepah, kacau.... Masukkan garam secukup rasa... Biarkan hingga masak.... Masukkan hirisan bawang besar dan hirisan cili merah... Masak hingga layu bawang besar dan cili merah.... Boleh diangkat tapi pastikan cukup rasanya terlebih dahulu.... Ok, siap...

Isnin, 16 Disember 2013

Kacang Buncis Goreng



Bahan-bahannya :

Kacang buncis (dipotong serong)
Carrot (dipotong memanjang)
Sotong (dikelar dan dipotong)
Hirisan cili merah
Serbuk kunyit
Hirisan bawang putih
Hirisan bawang merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih.... Masukkan sedikit serbuk kunyit dan masukkan sotong....Biarkan di atas api hingga sotong agak masak.... Sambil tu, kacaukan... Setelah sotong masak, masukkan carrot, kacang buncis dan hirisan cili merah... Masukkan garam secukup rasa... Setelah masak, bolehlah diangkat dan dihidang....

Isnin, 2 Disember 2013

Donat




Donat

Bahan-bahan :

1/2 kg tepung gandum
1/2 bungkus yis segera Mauripan
1 sudu margerin
1 sudu susu tepung/susu pekat manis/susu cair
secubit garam
sedikit gula
sedikit air suam
air secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Bahan lain :

Tepung gandum untuk proses mencanai dan tabur pada dulang
Gula diblend halus untuk disalutkan pada donat


Cara penyediaan :

Bancuh yis segera dengan air suam... Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....

Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... Gaulkan hingga rata.... Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... Perapkan lebih kurang setengah jam...

Tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan dulang... Ambil sedikit doh dan canaikan... Terapkan acuan donat pada doh yang telah dicanai... Kalau takda acuan boleh gunakan kreativiti masing-masing untuk bentukkan doh tersebut... Biarkan seketika di atas dulang...

Sambil tu, boleh panaskan minyak untuk menggoreng... Goreng donat sehingga masak... Setelah diangkat, tabur rata/salutkan gula yang telah diblend halus pada donat yang telah masak tadi... ok, dah siap...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...