Khamis, 22 November 2012

Masak Lemak Ketam.....



Tengahari tadi saya buat masak lemak ketam... Masak lemak yang ringkas ja... Baru-baru ni,  pi market saya beli ketam 6 ekor... so, hari ni baru nak masak... Yusof suka sangat kalau buat masak lemak ni... So, ummi Yusof takyah pikir-pikir nak masak apa... senang cerita...

Bahan-bahan yang saya gunakan :

6 ekor ketam (dibersihkan)
1 biji kelapa (perah santannya-asingkan yang pekat dan cair)
5 ulas bawang merah (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugor
Sedikit serbuk kunyit
1 biji cili merah (dimayang)
1 labu bawang besar (dibelah 6)
Garam secukup rasa

Cara penyediaannya pula :

Masukkan santan cair ke dalam periuk... Masukkan bawang merah yang telah dihiris, serbuk kunyit, serai dan asam keping.... Rebuskan hingga mendidih..... Masukkan pula ketam dan rebus lagi hingga ketam masak... Masukkan garam secukup rasa.... Masukkan santan pekat dan perlahankan api untuk elakkan kuah pecah minyak... Masukkan cili merah yang telah dimayang dan bawang besar..... Biarkan di atas api perlahan seketika..... Dah masak boleh la dihidangkan.......





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...