Khamis, 4 Julai 2013

Sotong Kurita Masak Berlada dengan Sos Tiram

First time beli sotong kurita... Ni semua Yusof punya hal la... Oleh kerana bawak Yusof ke market, kebetulan ada sotong kurita... beria-ia Yusof ni nak beli sotong kurita... Saya pun tak pernah beli sebelum ni...

Surf kat internet, semua resepi masak sambal sotong atau sotong kangkung atau rojak sotong... Semuanya yang pedas aje... Nanti Yusof takleh makan pulak... so, saya masak yang tak pedas untuk anak teruna saya ni... Tapi, dah simpan sikit untuk buat sotong kangkung... hehe


Sotong Kurita Masak Berlada Dengan Sos Tiram

resepi : rodzita

Bahan-bahannya :

2 ekor sotong kurita (disiang dan dibersihkan)
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
Sedikit lada hitam (ditumbuk)
1 sudu besar sos perisa tiram
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Hirisan bawang besar

Hirisan cili besar
Minyak untuk menumis


Cara menyediakan :

Sebenarnya sotong ni 2 ekor = 1 kg... Kiranya ni tak cukup 1 kg la sebab saya dah ketepikan sedikit untuk buat sotong kangkung...

Panaskan minyak..... Kemudian, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.... Masukkan lada hitam yang ditumbuk.... Masukkan pula sos tiram dan sedikit serbuk kunyit.... Masukkan pula sotong dan rebus sehingga masak.... Masukkan garam secukup rasa.... Akhir sekali, masukkan hirisan bawang besar dan cili besar dan kacaukan.... Sebelum diangkat pastikan cukup rasanya...


Kesimpulannya, bila dimasak sotong ni mengembang... tak macam sotong biasa semakin kecut... Dari segi rasa pulak, liat sikit berbanding sotong biasa... tapi, not bad la... boleh beli lagi lain kali...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...